Dader van terroristische aanslag in Barcelona handelde alleen

door admin
Dader van terroristische aanslag in Barcelona handelde alleen

Dat heeft een woordvoerder van de Catalaanse politiemacht los Mossos gisteren laten weten op de tweede dag van de rechtszaak tegen de drie verdachten uit de terroristische cel van Younes Abouyaaqoub, de bestuurder van de bestelbus waarmee de aanslag werd gepleegd. Abouyaaqoub werd enkele dagen na de aanslag door de politie neergeschoten en overleefde de klopjacht niet. 

Aanslag met bestelbus was geen georganiseerde actie

De terroristische aanslag op de Ramblas van 17 augustus drie jaar geleden, was geen geplande actie van de terroristische cel waar Abouyaaqoub lid van was. Wel was de cel bezig met het voorbereiden van een reeks aanslagen met zelfgemaakte explosieven, maar deze plannen wijzigden nadat op 16 augustus, een dag voor de aanslag op de Ramblas, een bomexplosie plaats had in een woning in Alcanar. 

Ondanks dat Abouyaaqoub uit eigen initiatief handelde, vindt het hooggerechtshof dat de veroordeling moet worden uitgesproken voor de hele terroristische cel die geleid werd door Abdelbaki Es Satty en die bestond uit tien leden, waaronder de drie nog levende verdachten Mohamed Houli, Driss Oukabir en Said ben Iazza. Tegen laatstgenoemde is 8 jaar celstraf geëist wegens het ophalen en uitlenen van de bestelbus waarmee de aanslag is gepleegd. 

Voorbereidingen voor bomaanslagen in centrum van Barcelona 

In het voorjaar van 2017 gingen de voorbereidingen voor de bomaanslagen van start en werden de eerste materialen aangeschaft om, met behulp van aanwijzingen op het internet, de explosieven te maken. Op 16 augustus ging dat mis en vond de explosie plaats in de woning in Alcanar. Mohamed Houli was daarbij aanwezig, maar overleefde het incident en werd op dat moment nog in de hoedanigheid van slachtoffer door de politie in het ziekenhuis ondervraagd. Houli verklaarde tegenover de politie dat de explosie het gevolg was van een poging om zelf vuurwerk te maken. Leider van de cel Es Satty kwam bij de woningexplosie om het leven. Pas op het moment dat in de bestelbus waarmee de aanslag op de Ramblas werd gepleegd documentatie werd aangetroffen van Houli, werd de woningexplosie in verband gebracht met de aanslag op de Ramblas een dag later. 

Houli bekende uiteindelijk dat in de woning in Alcanar explosieven werden gemaakt waarmee aanslagen zouden worden gepleegd bij verschillende monumenten in het centrum van Barcelona. Tegen Houli is een gevangenisstraf van 41 jaar geëist, met kans op strafvermindering wegens zijn medewerking aan het politieonderzoek.

Dit vind je misschien ook leuk