De 10 mooiste uitkijkpunten van Spanje

Schommels en bankjes met de mooiste uitzichten in Spanje, waar zijn ze te vinden?

door Judith Goeree
Uitkijkpunten in Spanje

Spanje is een divers land met schitterende natuur, prachtige steden en een rijke cultuur en geschiedenis. Wie het land verkent, moet volgens de Spaanse krant El Mundo beslist op zoek gaan naar een van deze tien uitkijkpunten of ´miradores´, zoals de Spanjaard zou zeggen.

RIAÑO (LEÓN)

Deze ranglijst begint een van de mooiste uitzichten van Spanje, in Burón. Inwoners uit deze plaats, in het noorden van de provincie León, wijdden zich vroeger volledig aan de veeteelt. Tegenwoordig staat deze fraaie plaats echter bekend om zijn idyllische schommel met uitzicht op het Parque Regional Montaña de Riaño y Mampodre. Dit natuurpark is een ruig gebied van de Cantabrische Bergketen. Hier vind je de grootste ´uitkijkschommel´ van Spanje, die hangt aan twee eiken balken van acht meter hoog.

SABLÓN (ASTURIAS)

Ook de autonome regio Asturië heeft een eindeloze hoeveelheid fraaie uitkijkpunten. Er is er echter één die er tussenuit springt.  Verscholen tussen de kliffen van Cabo Vidio ligt de mirador van Sablón, met het mooiste bankje van Spanje. Het uitkijkpunt ligt slechts 15 minuten van het pittoreske dorp Cudillero en behoort tot de plaats Oviñana. De beste manier om er te komen is door het voetpad te volgen dat begint bij de Mirador de la Cueva, op minder dan 10 minuten lopen

ADEGA TERRABRAVA (LUGO)

Galicië kent verschillende zeer originele uitkijkpunten. Dat geldt ook voor de mirador in Adega Terrabrava, een legendarische wijnmakerij in Sober, in het hart van Ribeira Sacra (Lugo). De liefde van de eigenaar, Breogán Pereiro voor paragliden was aanleiding voor de bouw van een schommel die wiegt tussen de wijngaarden. De schommel is een grote hit onder Instagram-gebruikers. Een wijnproeverij bij de bijbehorende bodega maakt de ervaring op deze schitterende plek compleet.

CUENCA

De leus op het bord laat er geen twijfel over bestaan: “De mooiste bank van de wereld”. In de tuinen van Paleontologisch Museum van Cuenca is een bijzondere uitkijkpost gecreëerd met een uniek uitzicht op de oude stad in Castilië-la Mancha. Een bezoek aan het museum mag uiteraard niet ontbreken. Je kunt er onder andere levensgrote replica’s van dinosaurussen bewonderen.

OROPESA DEL MAR (CASTELLÓN)

Aan zee, midden op het strand van Oropesa del Mar, in de provincie Castellón, is de volgende plek met adembenemend uitzicht te vinden. In het water, omringd door de golven, staat een originele schommel die vraagt om een leuke foto voor sociale media. Volgens liefhebbers is er geen plek in de Valenciaanse stad die meer ‘instagrammable’ is.

LANJARÓN (GRANADA)

In het mooie, natuurlijke landschap van Lanjarón, in de regio van de Alpujarras in Granada, bevindt zich nog een schommel. Je vindt deze fotowaardige plek op de wandelroute Sendero de los Pescadores, (de vissersroute), zo genoemd omdat de vissers er vroeger langsliepen om hun producten te vervoeren tussen de kust en Lanjarón. Vanaf het uitkijkpunt kun je het stuwmeer Presa de Rules zien, evenals de Pico del Caballo, het hoogste punt van de stad, op 3.011 meter hoogte.

CEDEIRA (PONTEVEDRA)

We keren nog even terug naar Galicië. Daar bevindt zich nog een van die mooie bankjes-met-uitzicht in Spanje. De Mirador Campo da Rata vind je in Cedeira (Redondela). Op het bankje heb je de río Vigo aan je voeten. Bovendien kijk je uit over de baai van San Simón en de indrukwekkende Puente de Rande. Op de achterkant van het bankje staat te lezen waar Galiciërs prat op gaan: Galicië is anders.

COLLSEROLA (BARCELONA)

In het Collserolapark in Catalonië rijst een andere schommel hoog boven de stad uit. Het grootste natuurgebied van Barcelona telt 8.000 hectare aan flora en fauna. Het natuurpark is populair bij wandelliefhebbers vanwege de fraaie wandelpaden, de Tibidabo berg, de Templo expiatorio del Sagrado Corazón de Jesús en andere uitkijkpunten zoals die van Torre Baró.

ORTIGUEIRA (A CORUÑA)

In het noorden van Spanje vind je ook de bank van Ortigueira. Dit bankje wordt door velen beschouwd als de mooiste van heel Galicië. Dat is niet verwonderlijk, want het uitzicht over de Rías Altas is adembenemend. Gelegen aan de kust van Loiba, kun je in de verte de landtong Cabo Ortegal zien, een van de bekendste landtongen in de regio.

VALLE DE TENA (HUESCA)

Het laatste pittoreske uitkijkpunt uit deze top 10 hangt boven Hoz de Jaca. In dit dorp, in de Aragonese Pyreneeën, vind je op 1.280 meter hoogte een spectaculaire schommel. De gekozen plek in de zogenaamde ´schommelvallei van Tena´ ligt in de regio Alto Gállego. Voor de schommel is een constructie gemaakt aan een klif, op 150 meter hoogte boven het Búbal-stuwmeer. Het zwaaibereik is 55 meter, wat overeenkomt met een gebouw van 22 verdiepingen.

Lees ook: Deze Spaanse stad heeft een van de meest ‘Instagrammable’ gebouwen ter wereld

 

Dit vind je misschien ook leuk