Deze typisch Spaanse vis bevat weinig tot geen kwik

door admin
Deze typisch Spaanse vis bevat weinig tot geen kwik

Er zijn echter enkele vissoorten die veel kwik bevatten. Dat zijn vooral de grotere ‘blauwe vissen’. Deze verscheidenheid aan vissoorten bevat blauwe tinten in hun kleurpatronen. Enkele voorbeelden van vissen die als ‘blauwe vissen’ kunnen worden beschouwd, zijn zwaardvis, verschillende tonijnsoorten, haai en snoek.

De vorm waarin kwik normaal in vis wordt aangetroffen, wordt methylkwik genoemd en als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het het zich ontwikkelende centrale zenuwstelsel aantasten en de moedermelk verontreinigen.

Voordeel van het eten van vis

Een groot voordeel van het eten van vis is volgens het Spaanse voedselagentschap EFSA dat het een goede bron van energie en eiwitten is met een hoge biologische waarde en helpt bij de opname van essentiële voedingsstoffen zoals jodium, selenium, calcium en vitamine A en D.

Gelukkig kunnen we op de visafdeling in de Spaanse supermarkten en op de versmarkt kunnen we vissoorten vinden met veel lagere niveaus van dit metaal. Het zijn de volgende:

– Ansjovis
– Dorada (goudbrasum)
– Sardine
– Inktvis
– Besugo (zeebrasem)

Dit zijn enkele van de soorten die concentraties vertonen die lager zijn dan de waarden die door de Europese Unie (EU) als veilig worden aanbevolen. Maar er zijn ook andere soorten die veilig zijn, zoals rode mul, kleine kabeljauw of blauwe wijting en ‘caramel’, een vis die verkrijgbaar is in bepaalde Spaanse regio’s en behoort tot de familie van de picarellen.

Lees ook: Dit zijn de vier vissen op de Spaanse markt met het hoogste kwikgehalte 

Dat bovengenoemde vissoorten weinig tot geen kwik bevatten, blijkt uit een onderzoek van de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC). Een van de belangrijkste onderzoekers van dit project, Joan O. Grimalt, van het IDAEA-CSIC, legde uit dat “het consumeren van deze soorten onze inname van kwik minimaliseert. Bovendien bevatten deze vissen een goede hoeveelheid onverzadigde vetzuren, die vanuit voedingsoogpunt gunstiger zijn”.

Dit vind je misschien ook leuk