Dierenactivisten Spanje eisen dat toekomstige wet ook jachthonden beschermt

door admin
Dierenactivisten Spanje eisen dat toekomstige wet ook jachthonden beschermt

De activisten, opgeroepen door CAS International, NAC en AnimaNaturalis, hebben zich zondag verzameld op de Plaza Mayor van de hoofdstad om gelijke bescherming voor de wet te vragen voor honden die worden gebruikt bij jachtactiviteiten.

“De Spaanse samenleving voelt zich dichter bij dieren en is steeds meer tegen praktijken zoals jagen. Die worden nog steeds gereguleerd door een wet die dateert uit de vorige eeuw”, schrijft Jaime Posadas, coördinator van AnimaNaturalis in Madrid, in een notitie. “Veertig jaar geleden was de aandacht voor jachthonden en andere dieren heel anders dan tegenwoordig. We eisen daarom dat het welzijn van deze dieren strenger wordt gecontroleerd en dat ze dezelfde rechten hebben als huisdieren”, aldus Posadas.

Gangbare praktijk

De gangbare praktijk bij de jacht in Spanje is dat de honden worden gedwongen zich voort te planten. Zo blijven er altijd jonge honden over die geschikt zijn voor de jacht. De oudere honden die niet aan de specificaties voldoen om te jagen, worden weggedaan. Autoriteiten houden geen toezicht op deze activiteit en dat zou kunnen veranderen met de volgende Wet op de bescherming en rechten van dieren.

Verlies van miljoenen banen

De jachtsector is sterk gekant tegen deze veranderingen. Ze kondigde aan dat dit het einde zou betekenen van de jacht en het verlies van miljoenen banen in Spanje. Het gaat echter slechts om minima die ook gelden voor andere plaatsen waar meerdere dieren wonen, zoals asielen, kennels en andere plaatsen zonder speciale fokvergunning. 

‘Louter werkinstrumenten’

Volgens CAS International dringt het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening er op aan “honden die bij de jacht worden gebruikt uit te sluiten van de volgende wet op de bescherming en rechten van dieren, aangezien het louter werkinstrumenten zijn”. De organisatie vindt dat de jagerslobby en minister Planas van Landbouw het uitgangspunt hebben dat deze honden geen huisdieren zijn, en dus niet onderworpen hoeven te zijn aan de wet. 

Minimale beperkingen

Echter, “de enige beperkingen” die de nieuwe wet aan de sector beoogt op te nemen, is de eis van een zoölogische kern voor alle kennels die meer dan vijf honden huisvesten. Dat zou inhouden dat ze periodiek kunnen worden geïnspecteerd door dierenartsen. Bovendien moeten mannetjes worden gesteriliseerd als ze met vrouwtjes in dezelfde ruimte leven, om verlating te voorkomen en verminderen.

Prioriteiten

Posadas vindt: “het uitsluiten van deze honden van de wet alleen omdat er een economisch voordeel is, zet vraagtekens bij de prioriteiten die deze regering stelt aan het leven en lijden van de meest weerloze wezens die er in de samenleving bestaan, namelijk dieren”.

Tijdens het protest in Madrid droegen de deelnemers borden met berichten als: “Ze lijden allemaal op dezelfde manier”, “ze hebben ook bescherming nodig” of “wij eisen gelijkheid voor de wet”. 

Dit vind je misschien ook leuk