Dit is het nieuwe Spaanse kabinet onder leiding van Pedro Sánchez

door admin
Dit is het nieuwe Spaanse kabinet onder leiding van Pedro Sánchez

Er zal een balans zijn tussen de geslachten, met 12 vrouwen en 11 mannen in het kabinet. De regering zal zes ministers uit Madrid hebben, één Catalaan minder dan voorheen, en de gemiddelde leeftijd van de ministers zal iets meer dan 52,7 jaar zijn​​.

Vier vicepresidentschappen

In het nieuwe kabinet zullen er vier vicepresidentschappen zijn, één meer dan voorheen. Nadia Calviño (Eerste Vicepresident en Minister van Economische Zaken), Yolanda Díaz (Tweede en Arbeid), Teresa Ribera (Derde en Ecologische Transitie) en María Jesús Montero (Vierde en Financiën) zullen deze posities bekleden.

Het eerste kabinet van Sánchez, gevormd in juni 2018, had aanvankelijk 18 leden, wat later uitgroeide tot 23 na de verkiezingen van december 2019 en de coalitie met Podemos​​.

Meer vrouwen dan mannen

Bovendien is het vermeldenswaard dat in de regeringen van Sánchez altijd meer vrouwen dan mannen hebben gediend, met een percentage dat nooit onder de 47,8% is gedaald. In het laatste kabinet waren vijf ministers niet aangesloten bij de PSOE, en in de huidige regering zullen er vier zijn​​.

Zes ministers van het eerste kabinet van Sánchez in juni 2018 zullen hun positie behouden. In totaal zijn er nu 51 mensen die hebben gediend in de verschillende kabinetten van Sánchez sinds zijn aantreden

Hier volgt een opsomming en beschrijving van enkele ministers uit het nieuwe kabinet:

 1. Félix Bolaños – Minister van het Presidentschap en Relaties met de Cortes, en nu ook van Justitie​​. In deze rol moet hij de implementatie van de amnestiewet aanpakken en de dialoog met de parlementaire groepen meer dan ooit open houden.
 2. Mónica García – Minister van Gezondheid, leider van Más Madrid​. Dokter, moeder, vrouw. Dit is hoe de nieuwe minister zichzelf presenteert, nu ze de sprong naar de nationale politiek maakt.
 3. Óscar Puente – Minister van Transport en Duurzame Mobiliteit, lid van PSOE​​.
 4. Ana Redondo – Minister van Gelijkheid, voormalig gemeenteraadslid voor Cultuur en Toerisme van Valladolid en professor in de Rechten​​.
 5. Jordi Hereu – Minister van Industrie en Toerisme, voormalig burgemeester van Barcelona (2006-2022) en huidig voorzitter van Hispasat​​.
 6. Sira Rego – Minister van Jeugd en Kinderen, lid van de Europese Unie van IU​​. Deze Valenciaanse bracht een deel van haar jeugd door in Gaza vanwege familiewortels en verlaat Brussel om zich aan te sluiten bij de tweede coalitieregering van Sánchez. 
 7. Ángel Víctor Torres – Minister van Territoriale Politiek en Democratische Herinnering, voormalig president van de Canarische Eilanden​​ die erin slaagde na 26 jaar het presidentschap van deze autonome regio weer terug te geven aan de PSOE na jarenlange dominantie van de nationalisten aldaar. 
 8. Elma Saiz – Minister van Integratie, Sociale Zekerheid en Migratie​​. Saiz heeft veel ervaring in particuliere bedrijven en een lange institutionele carrière in de regio Navarra. Daar is ze naast raadslid ook parlementariër geweest, een regeringsafgevaardigde en een adviseur van Economie en Financiën van de provinciale regering.
 9. Nadia Calviño – Eerste Vicepresident en Minister van Economische Zaken​​. Mogelijk vertrekt zij in januari naar Luxemburg voor een post bij de Europese Investeringsbank.
 10. Ernest Urtasun – Minister van Cultuur, woordvoerder van Sumar​​. Econoom, diplomaat, Europarlementariër en een van de meest erkende politici van Catalunya en Comú.
 11. Yolanda Díaz – Tweede Vicepresident en Minister van Arbeid en Sociale Economie​​. Zij werd door Podemos naar voren geschoven in het eerste kabinet van Sánchez en heeft nu haar eigen beweging Sumar. Daarmee had zij eerder dit jaar nog aspiraties om premier van Spanje te worden
 12. Pablo Bustinduy – Minister van Sociale Rechten, Consumptie en Agenda 2030, voormalig afgevaardigde van Podemos en lid van het Sumar-team​​. Was een van de nauwste medewerkers van Pablo Iglesias, de oprichter van Podemos aan het begin van die partij.
 13. Teresa Ribera – Derde Vicepresident en Minister van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging​​. Overleefde als minister op dezelfde post de energie-crisis en fervent tegenstander van kernenergie en fossiele brandstoffen.
 14. Fernando Grande-Marlaska – Minister van Binnenlandse Zaken​​. Hij bekleedt die functie opnieuw na delicate momenten tijdens zijn vorige termijn vanwege immigratievraagstukken en vanwege de gerechtelijke tegenslagen als gevolg van zijn spraakmakende ontslagen bij de Guardia Civil.
 15. María Jesús Montero – Vierde Vicepresident en Minister van Financiën​​. Ze maakt deel uit van de directe kring rond Pedro Sánchez, was tijdens de pandemie regeringswoordvoerder en staat bekend om haar onderhandelingsvaardigheden.
 16. Luis Planas – Minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening​​ sinds het eerste kabinet Sánchez. Hij maakte een vulkaanuitbarsting mee, de storm Filomena en moest reageren op de oorlog in Oekraïne die de mondiale voedselleverantie in gevaar bracht.
 17. Pilar Alegría – Minister van Onderwijs en Beroepsopleiding, ook verantwoordelijk voor Sport en woordvoerder van het nieuwe kabinet​​.
 18. José Manuel Albares – Minister van Buitenlandse Zaken​​, Europese Unie en Europese Zaken. Bijgevolg zal hij delicate kwesties moeten blijven beheren zoals de betrekkingen met Marokko of Algerije, evenals de rol van Spanje in conflicten. zoals de oorlog in Oekraïne of het conflict tussen Israël en Hamas. 
 19. Margarita Robles – Minister van Defensie​​. Zeer gewaardeerd na de post al twee termijnen bekleed te hebben en architect van een ‘historische’ verhoging van de defensiebegroting,
 20. José Luis Escrivá – Minister van Digitale Transformatie​​. Was tot nu toe minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie. In afwachting van de verkiezing van Nadia Calviño bij de Europese Investeringsbank (EIB) kan de benoeming van Escrivá een tijdelijke oplossing blijken te zijn om uiteindelijk in januari de Economie-portefeuille over te nemen. Daar waren tot nu toe de bevoegdheden op het gebied van de digitale transformatie gevestigd.
 21. Isabel Rodríguez – Minister van Huisvesting en Stedelijke Agenda​​. De tot nu toe woordvoerder van de regering en minister van Territoriale Politiek verlaat de perskamer van regeringszetel Moncloa om zich op huisvesting te storten en op het uitbreiden van de sociale woningbouw tot 20%. Een punt van groot belang tijdens de afgelopen verkiezingscampagne van Sánchez.  
 22. Diana Morant – Minister van Wetenschap, Innovatie en Universiteiten​​. De post van Universiteiten is pas vier jaar een aparte portefeuille. Daarvoor vormde het een onderdeel van Onderwijs en Wetenschap. 

Dit vind je misschien ook leuk