Dreigende clash tussen interimregering en Spaans parlement

door admin
Dreigende clash tussen interimregering en Spaans parlement

Regelmatig vinden daar normaliter zogenaamde controlesessies plaats. Hierin kunnen parlementsleden vragen stellen aan de premier en aan alle ministers. De laatste sessie vond echter plaats in oktober vorig jaar vlak voordat de toenmalige regering werd opgeheven in aanloop naar de landelijke verkiezingen op 20 december.

Geen nieuwe regering

Tot op heden is het niet gelukt een regering samen te stellen en lijken diverse pogingen tot coalitievorming voortdurend te stranden op verschillende visies met betrekking tot de programmapunten van de partijen die samen een meerderheid proberen te vormen. De formatietaak is nog steeds in handen van PSOE-leider Pedro Sánchez, sinds Rajoy het verzoek daartoe van de Spaanse koning naast zich neerlegde omdat hij op te weinig steun kon rekenenen in het nieuwe gefragmenteerde parlement. 

Normale regels niet van toepassing

Volgens waarnemend premier Mariano Rajoy zijn de normale regels niet van toepassing. Hij deelde de voorzitter van het Spaanse parlement, Patxi López op 10 maart mee dat het parlement geen vragen kan stellen aan een interimregering. Een regering die niet het vertrouwen heeft van het parlement kan en mag niet onderhevig zijn aan enige controle-activiteit van parlementsleden en senatoren, zo stelde Rajoy in zijn mededeling.

Verschillende ideeën

López antwoordde met de stelling dat blijkbaar de regering en het parlement er verschillende ideeën op nahouden over hoe de onderlinge relatie op dit moment zou moeten zijn. Een interim-regering moet op basis van artikel 66 van de Spaanse grondwet gewoon vragen beantwoorden. Dit artikel geeft het parlement het recht en de macht om de regering te controleren. López zei verder de kwestie graag in te dienen bij het Spaanse Grondwettelijk Hof voor meer duidelijkheid zolang de regering blijft weigeren te reageren op vragen van parlementsleden en senatoren. 

Dit vind je misschien ook leuk