Dreiging van stakingen voor Spaanse luchthavens door privatisering AENA

door admin
Dreiging van stakingen voor Spaanse luchthavens door privatisering AENA

De claim om de verkeerstoren in Malaga te privatiseren, naast die op de luchthavens van Palma de Mallorca, Tenerife Zuid, Tenerife Noord, Gran Canaria, Bilbao en Santiago, maakt deel uit van een besluit van het Ministerie van Transport. Dit besluit behoeft in principe geen goedkeuring door de ministerraad.

Mogelijke staking vanaf 26 maart

Als het ministerie doorgaat met de privatisering dan roept CCOO onmiddellijk op tot een staking van het gehele personeelsbestand dat AENA in Málaga heeft, zei een woordvoerder van de vakbond op maandag. Het plan is om op 26 maart, net voor de start van het hoogseizoen dat samenvalt met Semana Santa.

Vrees voor kwaliteit dienstverlening

De verhuizing zou resulteren in een totale sluiting van de faciliteit in Málaga en zou gevolgen hebben voor de 560 werknemers, waaronder 86 van de verkeerstoren. Het voorstel kreeg veel kritiek van vakbonden en werknemers, die vrezen dat de kwaliteit van de dienstverlening eronder zal lijden en dat de kostenbesparingen alleen ten goede zullen komen aan particuliere bedrijven.

Demonstratie

Er werd maandag een demonstratie gehouden buiten terminal 3 van de luchthaven, met steun van luchtverkeersleiders en luchthavenbrandweerlieden. Als de privatisering doorgaat, zullen de huidige controleurs worden vervangen door relatief onervaren personen. Het bestaande personeel van Málaga zal worden overgeplaatst naar controlecentra in steden als Sevilla, Madrid, Barcelona of Palma.

Vakbonden en linkse partijen zijn tegen

De regering staat onder toenemende druk van vakbonden en linkse partijen, waaronder de PSOE en Unidas Podemos, die zich tegen de stap hebben uitgesproken. Het zou de grootste privatisering van het luchtverkeersleidingsbeheer in Spanje zijn sinds 2010, toen de liberalisering van deze sector begon.

Bekijk ook: Luchtverkeersleiders in Spanje kondigen stakingen aan

Dit vind je misschien ook leuk