Duizenden mensen bekogelen elkaar tijdens La Tomatina in Spanje

door admin
Duizenden mensen bekogelen elkaar tijdens La Tomatina in Spanje

Op de laatste woensdag van augustus wordt in Buñol (Valencia) al jaren het festival gevierd waarbij duizenden mensen elkaar bekogelen en besmeuren met overrijpe tomaten. Vanwege de coronapandemie kon het festival twee jaar lang niet doorgaan maar op 31 augustus 2022 gingen alle remmen los.

Deze editie van La Tomatina is niet alleen extra speciaal omdat het sinds twee jaar weer op normale wijze door kan gaan. Ook is het de 75e verjaardag van het evenement en is het 20 jaar geleden dat Spanje het festival officieel bestempelde als internationaal toeristisch evenement.

Duizenden mensen komen af op tomatenfestival in Spanje

Voor 12 euro kunnen mensen deelnemen aan het tomatengevecht. Tussen de 15.000 en 20.000 mensen namen vanmiddag actief deel aan het evenement. Daarnaast trekt het evenement elk jaar ook duizenden toeristen. Zo ook dit jaar, hoewel er minder aandacht uit Aziatische landen was vanwege de reisbeperkingen in verband met corona-uitbraken aldaar.

Start vol adrenaline La Tomatina

Vlak voor het startsignaal van het tomatengevecht stonden mensen, veelal in badkleding en met duikbril op, klaar. De komst van vrachtwagens betekent het begin van het gevecht. Zij losten 130 ton aan overrijpe tomaten over de deelnemers heen in de hoofdstraat van Buñol.

Vanaf dat moment is het een ontlading van adrenaline en wordt er gestart met het gooien van tomaten. Dit evenement is volgens diverse deelnemers het perfecte excuus om weer even kind te zijn en de dagelijkse beslommeringen te vergeten.

Tomatenfestival gaat over in straatfeest

Het tomatengooien zelf duurt iets meer dan een uur. Daarna, toen de tomaten bij iedereen uit alle hoeken en gaten kwamen, zorgde de organisatie ervoor dat mensen gezamenlijk konden douchen onder tuinslangen om enigszins schoon het strijdtoneel te verlaten. Daarmee komt de dag niet tot een einde; het tomatengevecht wordt vervolgd met een feest dat tot in de late uurtjes door zal gaan.

Ontstaan van en kritiek op La Tomatina in Valencia

Deze traditie krijgt al sinds de jaren ’80 behoorlijke aandacht van de media en is sindsdien een internationaal bekend evenement. La Tomatina is geïnspireerd op een voedselgevecht in 1945 tussen lokale kinderen in de tomatenstreek.

La Tomatina kan jaarlijks ook op kritiek rekenen omdat veel mensen het zien als voedselverspilling. De lokale wethouder verdedigt het evenement door aan te geven dat deze tomaten speciaal voor La Tomatina worden gekweekt. “Als La Tomatina niet zou worden gehouden dan zouden veel boeren een stuk minder inkomsten hebben omdat zij de groenten speciaal voor dit evenement kweken.”

Dit vind je misschien ook leuk