Duurzame cruiseschepen in havens Barcelona en Cádiz

Deze cruiseschepen gebruiken geen fossiele brandstoffen meer als ze aanleggen in de havens

door Judith Goeree
Cruiseschepen

De Spaanse havens van Barcelona en Cádiz zetten belangrijke stappen op het vlak van duurzaamheid voor cruiseschepen. De schepen kunnen in de havens overschakelen op elektrische energie, waardoor de uitstoot aanzienlijk vermindert.

Net als in andere sectoren, zijn ook in de cruiseschepenindustrie belangrijke ontwikkelingen gaande op het gebied van duurzaamheid. In de havens van Barcelona en Cádiz wordt gewerkt aan het zogenaamde ´Cold Ironing´. Dit systeem stelt schepen in staat de dieselmotor in de haven uit te schakelen en over te schakelen op het lokale elektriciteitsnet. Zolang de schepen aan de kade liggen, gebruiken ze geen fossiele brandstoffen. De transformatie belooft aanzienlijke verbeteringen voor de luchtkwaliteit van de steden.

Cruciale stap naar verminderen milieu

De implementatie van de elektrische verbinding in de havens van Barcelona en Cádiz, is een cruciale stap naar het verminderen van de milieueffecten van cruises. Door gebruik te maken van lokale elektriciteit vermijden de schepen het verbranden van fossiele brandstoffen. Dat zal resulteren in flinke afname van de uitstoot van CO2, stikstofoxiden en zwavel en fijne deeltjes.

Betere luchtkwaliteit in havengebieden

De elektrische verbinding in de haven draagt aanzienlijk bij aan de verbetering van de levenskwaliteit in stedelijke gebieden. Door de luchtvervuiling en het lawaai van de motoren van cruiseschepen te verminderen, ontstaat een schonere en stillere omgeving. Deze verandering heeft niet alleen een positieve invloed op de inwoners, maar ook op de lokale flora en fauna. De veranderingen dragen daarmee bij aan het behoud van stedelijke ecosystemen.

De ontwikkelingen op het gebied van elektrische verbinding in de havens zijn een enorme stimulans voor de modernisering en ontwikkeling van een duurzamere infrastructuur in de havens. Barcelona en Cádiz investeren in schone technologieën en het moderniseren van de havenfaciliteiten om aan deze nieuwe vraag te voldoen. De ontwikkelingen zijn bovendien goed voor de lokale economie en bevorderen de werkgelegenheid bevordert in de groene energiesector.

Verduurzaming is kostbare aangelegenheid

Ondanks de talrijke voordelen brengt de implementatie van de elektrische verbinding in de havens ook uitdagingen met zich mee. De ontwikkelingen vragen om aanzienlijke investeringen in de infrastructuur. Bovendien moeten de bestaande cruiseschepen worden aangepast. Daarentegen biedt de transformatie ook volop kansen voor innovatie en samenwerking tussen de publieke en private sector. Het leidt tot creatieve en duurzame oplossingen voor toerisme en maritiem transport.

De elektrische verbinding in de haven is een duidelijk voorbeeld technologische innovatie als drijvende kracht voor duurzame ontwikkeling in de toeristische sector. Door de nadruk te leggen op milieu, gezondheid en levenskwaliteit, leggen havensteden en de cruiseschepenindustrie de basis voor een groenere en duurzamere toekomst.

Lees ook: Klimaatprotest vormt ontvangst voor cruisepassagiers op Ibiza

Dit vind je misschien ook leuk