Fusiegesprekken tussen CaixaBank en Bankia in Spanje

door admin
Fusiegesprekken tussen CaixaBank en Bankia in Spanje

Dit hebben beide banken donderdag meegedeeld aan de Nationale Commissie van de Aandelenmarkt. Zou de fusie doorgaan, dan zou de Spaanse staat overgaan van het bezit van 61,8 procent van Bankia naar 14 procent van de nieuwe financiële instelling. Hiervan zou de voornaamste aandeelhouder de Stichting La Caixa zijn, die rond 30 procent in handen zou hebben. 

Als de banken tot een akkoord komen moet de fusie nog worden goedgekeurd door de Spaanse regering en zou resulteren in de grootste bank van Spanje met 650 miljard euro aan activa. De regering heeft als prioriteiten met betrekking tot Bankia de belangen van de Spaanse burgers te behartigen, het maximaliseren van de overheidsdeelname in de bank en het versterken van de financiële stabiliteit in Spanje. Deze prioriteiten zijn volgens bronnen bij het ministerie van Financiën leidend bij de beslissingen die uiteindelijk genomen zullen worden. 

De aankondiging brengt heel wat teweeg in de Spaanse bankensector. De groep BFA-Bankia moest in 2012 tijdens de financiële crisis in Spanje nog gered worden met een injectie van 22,4 miljard aan overheidsgeld. Hiervan is 8 jaar later nauwelijks 3,3 miljard terugbetaald via de verkoop van aandelen en uitgekeerde dividenden. 

Dit vind je misschien ook leuk