Spaanse ondernemers verwerpen nieuwe verhoging minimumloon

door admin
Spaanse ondernemers verwerpen nieuwe verhoging minimumloon

Het verhogen van het Salario Mínimo Interprofesional (SMI), oftewel het wettelijk minimumloon in Spanje, is niet nodig en zelfs gevaarlijk. Dat is de mening van ondernemersvereniging Círculo de Empresarios die de geplande verhoging tot 1.000 euro verwerpt, zo El Mundo maandag. Organisatievoorzitter John de Zulueta zegt er ‘volledig tegen te zijn’. Hij is van mening dat een verhoging tot 900 euro al een behoorlijke verhoging was die veel bedrijven in de problemen heeft gebracht.

‘Minimumloon helemaal niet nodig in Spanje’

Tijdens een persconferenties claimde Zulueta namens de ondernemersvereniging dat een minimumloon helemaal niet nodig is in Spanje. Ook sprak de voorzitter over de geplande belastingverhogingen voor 2021. Zulueta spreekt van een ‘grote vergissing’ van de Spaanse regering als deze plannen worden doorgezet. Zulueta: “In een tijd waarin bedrijven omvallen als gevolg van de coronapandemie is het eerder logisch dat overheden de belastingen verlagen dan nog meer geld voor zichzelf op te strijken”.

Extra inkomsten Spaanse regering té optimistisch

Naast bovengenoemde ondernemersvereniging gaven onlangs ook het IMF, de Bank van Spanje en de onafhankelijke autoriteit voor fiscale verantwoordelijkheid AIReF te kennen dat de door de regering verwachte extra inkomsten wellicht te optimistisch zijn. Het op basis daarvan verhogen van het minimumloon zou het economisch herstel van Spanje in gevaar brengen en jjuist de middenklasse en lagere inkomens raken.

De verhogingen van het minimumloon, die Spanje sinds 2017 stapsgewijs doorvoert, hebben volgens het IMF neveneffecten voor onderbetaalde werknemers in Spanje. In een rapport van deze instelling is te lezen dat de verhogingen niet tot meer gelijkheid in salarissen in Spanje hebben geleid. Veel laagbetaalde werknemers zijn er zelfs hun baan door verloren omdat hun werkgevers de verhoging niet op konden brengen.  

Een nieuwe verhoging van het minimumloon in Spanje werd door Pedro Sánchez en Pablo Iglesias opgenomen in het laatste regeerakkoord. Per 1 januari 2020 verhoogde de Spaanse regering het wettelijk minimumloon al naar 950 euro. Tegelijkertijd kondigde minister Díaz van Werkgelegenheid destijds aan te onderhandelen met de sociale partners over een verhoging van het minimumloon naar 1.000 euro in 2021. 

Dit vind je misschien ook leuk