Hypotheekmark van Spanje maakt bijna grootste groei binnen Europa door

door admin
Hypotheekmark van Spanje maakt bijna grootste groei binnen Europa door

Ten opzichte van de eerste vier maanden vorig jaar steeg het aantal afgesloten hypotheken met 56 procent. Dat blijkt uit gegevens van zowel de Banco de España als de Europese Centrale bank. Concreet verleenden de Spaanse banken tussen 1 januari en 1 mei 2021 voor een bedrag van 18,348 miljard aan hypotheken. Dat is het hoogste bedrag in ruim tien jaar tijd dat in een vergelijkbare periode geleend werd voor de aanschaf van een woning. 

Grootste groei sinds vastgoedcrisis

Om een historische groei op de hypotheekmarkt gaat het echter niet, want tussen januari en eind april van 2008 -het jaar dat de vastgoedmarkt instortte, was dit bedrag nog twee keer zo groot. Maar met de huidige groei van 56 procent overtreffen nu alleen de veel kleinere economieën Estland en Malta het Spaanse groeipercentage op de hypotheekmarkt. In Italië bijvoorbeeld was deze toename 18 procent, in Duitsland een krappe 5 procent en in Frankrijk kromp de markt zelfs met 9 procent. Het Europese gemiddelde in de eerste vier maanden van 2021 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, was een toename van 6 procent. 

Groei in 2019 ook al boven Europese gemiddelde

Spanje heeft hiermee een einde gemaakt aan de negatieve tendens uit 2020, toen het land samen met Cyprus de grootste krimp op de hypotheekmarkt registreerde (- 18 procent). Dat gebeurde nadat in de eerste vier maanden van 2019, toen er van een crisis nog geen sprake was, het aantal afgesloten hypotheken in Spanje ook al toenam met 27 procent. Dat was een hoger groeipercentage dan dat van Frankrijk en Duitsland, maar lager dan dat van Nederland, Italië en Portugal. In dat jaar was het gemiddelde groeipercentage op de Europese hypotheekmarkt 24 procent en scoorde Spanje dus bovengemiddeld. 

De huidige groei kan nog niet tippen aan de cijfers die geregistreerd werden vóór de vastgoedcrisis in 2008, maar is inmiddels wel verdrievoudigd ten opzichte van het laagste niveau dat geregistreerd werd in 2013.

Weinig profijt voor de banken

De bankensector heeft echter relatief weinig profijt van de groei nu de Europese Centrale Bank haar beleid ondanks de inflatie ongewijzigd laat en de rente op een extreem laag niveau houdt. Deskundigen houden er rekening mee dat deze situatie zelfs niet voor 2030 zal veranderen en de hypotheken voor huizenkopers dus voorlopig nog relatief gunstig zullen zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk