Spaanse bank verhoogt groeivoorspelling economie

door admin
Spaanse bank verhoogt groeivoorspelling economie

De voorzitter van de Spaanse Centrale Bank, Luis Maria Linde, wijst vooral op de afgenomen particuliere schuld die de binnenlandse vraag laat toenemen. Ook de concurrentiepositie van Spanje blijft goed en helpt de periode van groei te verlengen. Doordat de schuldenlast minder hard drukt op de uitgaven van huishoudens, zijn die weer meer gaan consumeren. Een andere oorzaak voor de gestegen uitgaven is dat er weer meer mensen aan het werk zijn.

De Spaanse Bank voorspelt dat de werkloosheid dit jaar uit zal komen op 16,5%, in 2018 op 15% en in 2019 13,2%. Het instituut erkent wel dat de daling van de werkloosheid grotendeels wordt veroorzaakt door een daling in de actieve beroepsbevolking. Door de vergrijzing zijn er steeds minder mensen op een leeftijd dat ze werken. 

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt een groei van de Spaanse economie voor 2017 van 2,6%. De OECD heeft het over 2,8% dit jaar en 2,4% in 2018 en de Spaanse overheid denkt dat de economie dit jaar met 2,7% zal groeien. Brussel gaat uit van een groei van 2,8% in 2017.

Dit vind je misschien ook leuk