Enkele cijfers rond de asielzoekersproblematiek bij Ceuta en Melilla

door admin
Enkele cijfers rond de asielzoekersproblematiek bij Ceuta en Melilla

Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is het vorig jaar 4.235 personen gelukt op illegale wijze Spanje te bereiken via een van de twee Spaanse enclaves in Marokko, Ceuta of Melilla. 2.200 van hen bereikte Melilla, de rest kwam aan in Ceuta. Het ministerie wijst er wel op dat bij deze cijfers nog niet de gegevens van december 2013 zijn meegerekend.

In totaal vonden er 41 bestormingen van de grens plaats vorig jaar bij beide steden. Sinds het begin van dit nieuwe jaar waren er al 5 massale pogingen bij Melilla en 1 bij Ceuta op 6 februari. Bij deze laatste verdronken 15 immigranten als gevolg van het brute optreden van de grenspolitie.

 

Overvolle centra

 

Manuel Sobrino, woordvoerder van de Spaanse asielzoekerscentra CETI, zegt dat de centra in beide Spaanse enclaves overvol zitten. In Melilla is plek voor 480 asielzoekers, terwijl daar nu ruim 1.300 personen verblijven en in Melilla verblijven nu 590 mensen in plaats van de maximale capaciteit van 520 personen. Regelmatig worden er vluchtelingen weer teruggestuurd naar Marokko. Op 17 februari was dat nog het lot van 57 migranten.

 

Uitzettingen

Van alle 13.241 immigranten die in 2012 Spaanse asielzoekerscentra bevolkten, werden er in totaal 5.924 Spanje weer uitgezet. Dat is een toename ten opzichte van 2011, toen 6.825 van de 13.241 vluchtelingen werden uitgezet.

 

Waar vandaan?

 

Volgens Sobrino komt de meerderheid van de migranten uit landen ten zuiden van de Sahara en dan voornamelijk uit Kameroen, Senegal en Nigeria. Dit verklaart hij doordat deze landen relatief noordelijk liggen en kampen met hoge bevolkingsaantallen in de bewoonde gebieden. Ook komen er grote groepen vluchtelingen uit landen als Tago, Mali en Ivoorkust. Daarnaast zijn er nog Algerijnen en Syriërs die wachten om Spanje binnen te komen. Op 13 februari lukte dat nog een groep van 200 Syriërs via Beni Enzar, de belangrijkste van de vier grensposten die Melilla telt. 

 

Dit vind je misschien ook leuk