Experts halen 30 titanosaurus-eieren uit een rots in Huesca

door admin
Experts halen 30 titanosaurus-eieren uit een rots in Huesca

De experts schatten dat er tot 70 meer in de rots kunnen zijn. Titanosaurus was een sauropod met een lange nek die 66 miljoen jaar geleden leefde tot het uitsterven in het geologische tijdperk het Krijt. Voorlopige tests wijzen uit dat het nesten zijn van de titanosaurus, een viervoetige herbivoor met een lange staart en een nek die wel 20 meter lang kan worden.

Het team van paleontologen onder leiding van de Aragosaurus-IUCA Groep van de Universiteit van Zaragoza heeft de ontdekking uitgevoerd in samenwerking met de Nova Universiteit van Lissabon (Portugal). Miguel Moreno-Azanza, Carmen Núñez-Lahuerta en Eduardo Puértolas leiden 25 paleontologen en studenten van Spaanse, Portugese en Duitse instellingen in het project.

Moreno-Azanza, verbonden aan de Nova Universiteit van Lissabon, heeft aangegeven dat er in 2020 twee nesten zijn opgegraven en ongeveer 30 eieren zijn ontdekt in de rots. “Het hoofddoel van de campagne van 2021 was de extractie van een groot nest met minstens 12 eieren die waren ingebed in een blok rots van meer dan twee ton”, zei hij. “In totaal hebben vijf mensen gedurende 50 dagen acht uur per dag gewerkt om het nest te verwijderen, dat uiteindelijk met behulp van een graafmachine is verwijderd.”

Replica’s van eieren 

Moreno-Azanza heeft in de krant El Confidencial aangegeven dat deze en tien andere stenen in het toekomstige Laboratorium-Museum worden tentoongesteld. “Naar verwachting zal de ruimte komend voorjaar zijn deuren openen voor bezoekers. Die kunnen het proces van het voorbereiden en bestuderen van de fossielen van deze site persoonlijk volgen.”

Museum

“Het museum krijgt twee tentoonstellingszalen waar de methodologie van een complexe paleontologische opgraving zal worden uitgelegd.” De tentoonstelling wordt ingericht in een satellietruimte van het Museum voor Natuurwetenschappen van de Universiteit van Zaragoza. Hier worden dan replica’s van dinosauruseieren uit andere delen van de wereld getoond. Moreno-Azanza meldde ook dat het Dinosaur Eggs-project financiering heeft gekregen voor de komende drie jaar.

Dit vind je misschien ook leuk