Feest van de artisjok in dorpje bij Valencia

door admin
artisjok

Zelfs zonder eigen artisjok-teelt draait alles in het dorpje Alaquàs om deze groente. De artisjok heeft daar een bijzondere plek veroverd in de lokale cultuur en keuken. Het Plaza de la Constitución verandert in maart altijd in een epicentrum van culinaire creativiteit tijdens de Festa de la Carxofa.

Dit jaarlijkse evenement, dat nu al zeven jaar een vaste waarde is, werd dit keer extra opgeluisterd met een tapaswedstrijd waarin de artisjok schitterde als hoofdingrediënt.

Lokale helden en hun culinaire kunstwerken

Een zestal restaurants uit Alaquàs nam de taak op zich om de beste artisjoktapas te creëren: La Sequieta, Quarta Torre, Nova Terreta, Bar Pardala, Galeta en La cuina de Gemma. Maar de competitie bleef niet beperkt tot de stadsgrenzen. Ook etablissementen uit naburige gemeenten zoals Raro, Farigola & Menta, Flama en Casa Baldo 1915 deden mee. Daardoor werden de festiviteiten en de strijd om de beste tapa nog grootser.

Een pallet van smaken en texturen

Aan de jury de moeilijke taak om uit deze rijke variëteit aan smaken en texturen een winnaar te kiezen. Men lette op techniek, creativiteit en presentatie. Allerlei creatieve gerechten kwamen voorbij. Van artisjokburgers met een pikante frambozen-chilisaus tot bao broodjes gevuld met pulled pork en artisjok. Van rundvleescroquettes met een zachte artisjokcrème tot tostadas belegd met artisjok en sappige Iberische wang – de keuze was groot.

Chef Sebastián Romero van La Sequieta stal uiteindelijk de show met zijn meesterlijke bereiding van de artisjok. Hij wist niet alleen de jury maar ook de aanwezigen te betoveren met zijn perfecte uitvoering en presentatie. Zijn gerecht, een harmonieuze combinatie van de zoetheid van framboos en de scherpte van chili, werd bekroond als het summum van culinaire kunst met de artisjok in de hoofdrol.

Veel meer dan tapas

De tapaswedstrijd was slechts één deel van het feest. Bezoekers konden zich ook te goed doen aan andere artisjokdelicatessen. Zo proefden ze gefrituurde artisjok met pil-pil van Iberische ham, eidooier en munt van restaurant Raro. Of een innovatieve artisjok in verschillende texturen met ingelegde dooier van Casa Baldo 1915. Met live muziek op de achtergrond en een gezellige sfeer werd iedereen eraan herinnerd dat het aftellen naar de volgende ‘cant de la carxofa’ alweer begonnen is.

Cant de la Carxofa

De Cant de la Carxofa is een uniek en bijzonder lokaal feest ter ere van de artisjok dat elk jaar in september plaatsvindt. Letterlijk vertaald betekent het ‘het lied van de artisjok’, maar dit evenement omvat veel meer dan alleen muziek. De viering is diep geworteld in de lokale cultuur van Alaquàs. Ondank dat de artisjok in de omgeving niet in overvloed wordt geteeld, heeft de groente toch een symbolische betekenis. De viering bestaat uit verschillende activiteiten, waaronder religieuze ceremonies, culinaire evenementen, en vaak ook muzikale optredens, waarbij de artisjok centraal staat.

Het hoogtepunt van de ‘cant de la carxofa’ vormen de gerechten waarin de artisjok het hoofdingrediënt vormt. Lokale chefs en huiskoks komen samen om hun beste artisjokrecepten te delen. Die variëren van traditionele bereidingen tot meer innovatieve culinaire creaties. Wie de veelzijdigheid van de artisjok wil ontdekken, moet dit feest zeker een keer bezoeken.

Lees ook: 6x De lekkerste en gezondste producten uit Spanje

Dit vind je misschien ook leuk