Fraude en uitbuiting in de bloeiende toeristische sector in Spanje

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Fraude en uitbuiting in de bloeiende toeristische sector in Spanje

Extreem lage salarissen, onzekerheid, onbetaalde overuren, fraude en gebrek aan onderhandelingsmogelijkheden zijn enkele voorbeelden die de twee grootste vakbonden in Spanje (Comisiones Obreras CCOO en Unión General de Trabajadores UGT) in hun rapport aan de kaak hebben gesteld.

Fraude

Het toerisme is één van de belangrijkste pijlers in het herstel van de economie in Spanje. Tot en met augustus van dit jaar hebben al meer dan vijftig miljoen buitenlandse toeristen een bezoek gebracht aan Spanje. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het lijkt er echter op dat de werknemers in het toerisme hier niet van kunnen meeprofiteren. Fraude bij de Sociale Dienst, onbetaalde uren, tijdelijke onzekere contracten en nep zelfstandigen zijn enkele van de voorbeelden van uitbuiting die door de vakbonden aan het licht zijn gekomen.

Overuren

José Maria Martínez, woordvoerder van CCOO benadrukt dat de officiële data niet overeenkomen met de gewerkte uren in de sector en dat veel meer uren worden gewerkt dan waarvoor vooraf een contract was aangegaan. Dit impliceert fraude in de Sociale Zekerheid.  Verder onderstreept hij dat er veel nep zelfstandigen en nep contracten in de sector te vinden zijn. Ook wordt er veel geoutsourcet en gebruik gemaakt van sub contracten. Hij is van mening dat de toeristische sector het meest getroffen is door de arbeidshervormingen die de afgelopen jaren door de regering genomen zijn.

Onzekerheid

Verder benadrukt de vakbond het probleem van de hoge aantallen overuren die gewerkt worden, maar die niet opgegeven worden. Volgens cijfers omvat dit meer dan 20% van alle gewerkte uren. In veel gevallen gebeurt dit dus zwart en worden er geen premies afgedragen terwijl daar wel voor wordt betaald. Miguel Ángel Cilleros, woordvoerder van UGT is van mening dat de economische groei in het land niet dezelfde weerslag heeft op de salarissen in de toeristische sector. 50% van alle contracten in deze sector is niet voor een volledige werkweek en bijna 97% van alle contracten biedt geen zekerheid.

Staken

Over het algemeen zijn de arbeidsomstandigheden slecht, onzeker en gericht op de korte termijn en raakt het vrouwen en jongeren onevenredig hard. Bovendien laken de vakbonden het feit dat dit onderdeel van de verborgen economie in Spanje niet op de prioriteitenlijst van de overheid staat. Ze roepen dan ook op om de Wereld Toerisme Dag 27 september aan te grijpen om te staken en deze misstanden aan de kaak te stellen.

Dit wil je misschien ook lezen