Geen droomstart voor Carlos Sainz in Grand Prix Australië

door Else BeekmanElse Beekman
Carlos Sainz Formule 1 Grand Prix

De openingsrace van het Formule 1-seizoen in Australië heeft voor favoriet Carlos Sainz niet gebracht waarop hij had gehoopt. De Spanjaard, die na zijn overstap van Ferrari naar Williams uit was op een sterke start van het nieuwe seizoen, zag zijn race in Melbourne abrupt eindigen.

Ondanks indrukwekkende wintertests, waarin hij als serieuze kanshebber werd gezien, crashte Sainz zondag onder de safety car en eindigde als achttiende. De overwinning ging naar Engelsman Lando Norris, terwijl Max Verstappen als tweede over de finish kwam. Ook voor de Spaanse Formule 1-coureur, Fernando Alonso, verliep de race teleurstellend. Alonso, die rijdt voor Aston Martin, lag op koers voor een solide resultaat. In de 34e ronde verloor hij echter de controle en crashte in de muur, waardoor ook hij zijn race voortijdig moest beëindigen.

Carlos Sainz en Max Verstappen

Sainz begon zijn Formule 1-carrière in 2015 bij Toro Rosso, waar hij teamgenoot werd van Verstappen. Max maakte uiteindelijk promotie naar Red Bull Racing, terwijl Sainz via Renault, McLaren en Ferrari een ander pad volgde. Dat leidde destijds tot speculaties over hun relatie. Red Bull zou Sainz niet hebben willen promoveren omdat het geen problemen wilde tussen hem en Verstappen. Sainz zelf ziet dat anders: “Als mijn relatie met Max de reden was dat ik niet bij Red Bull kwam, dan was dat simpelweg verkeerd. Ik denk dat we nu goed met elkaar overweg zouden kunnen. Toen waren we zeventien en twintig. We zijn nu veel volwassener.”

Racen zit in de familie

Sainz’s liefde voor racen is niet verrassend, gezien zijn achtergrond. Carlos Sainz Jr. groeide op met een vader die al een racelegende was. Carlos Sainz senior is tweevoudig wereldkampioen rally en Dakar-winnaar. Hij gaf zijn zoon niet alleen de liefde voor snelheid mee, maar ook een strikte werkethiek. In een recent interview benadrukte Sainz Sr. hoe trots hij is op de manier waarop zijn zoon zich als coureur en als professional ontwikkelt: “Hij is ontzettend serieus in zijn werk. Hij blijft groeien en verrassen.” Toch verandert hun relatie met de jaren. Waar de twee vroeger urenlang spraken over racen, is dat nu minder. Sainz Jr. lacht erom: “Soms bel ik mijn vader na een training en kapt hij het gesprek snel af. Dat was vroeger wel anders!”

Nieuwe start en nieuwe rol

Na vier jaar bij Ferrari heeft Sainz nu de overstap naar Williams gemaakt, waar hij als leider binnen het team wordt gezien. Hoewel hij realistisch is over de beperkte kansen op overwinningen, blijft hij ambitieus: “Er zullen misschien geen grote zeges of podiumplaatsen zijn, maar ik weet wat ik wil bereiken. Ik wil het maximale uit de auto halen.” Bovendien heeft Sainz een nieuwe rol op zich genomen als directeur van de Grand Prix Drivers’ Association (GPDA). Hij zet zich actief in voor de belangen van de coureurs binnen de Formule 1. “De F1 groeit commercieel enorm, en als coureurs moeten we zorgen dat onze stem wordt gehoord. Wij zijn de enigen die een Formule 1-auto kunnen besturen, dus het is belangrijk dat er rekening met ons wordt gehouden,” aldus Sainz.

Madring: Spanje’s nieuwe trots in de autosport

Terwijl Sainz zich richt op de komende races, kijkt de Spaanse autosportwereld al reikhalzend uit naar volgend jaar. Spanje wil zijn rol in de Formule 1 verder versterken en in 2026 opent een nieuw circuit in Madrid. De naam van het gloednieuwe circuit werd vorige week bekendgemaakt: Madring.

Madrid heeft een tienjarig contract binnengehaald om de Spaanse Grand Prix te organiseren. Daarmee neemt het na 35 jaar het stokje over van het Circuit de Barcelona-Catalunya. De naam van het nieuwe circuit is een combinatie van de naam Madrid en het woord “ring”, een manier om circuits in de Formule 1 aan te duiden. Het nieuwe semipermanente stratencircuit is 5,5 kilometer lang en combineert straat- en permanente secties. De strategische ligging, de bruisende sfeer van de hoofdstad en een ambitieuze visie op de toekomst van de autosport moeten ervoor zorgen dat Spanje zich kan meten met andere spectaculaire circuits, zoals die in Abu Dhabi, Miami en Las Vegas.

Carlos Sainz over Madring

Voor Sainz is de komst van Madring een bijzondere ontwikkeling. De mogelijkheid om in zijn geboortestad te racen, is voor hem een buitenkans. Zijn vader deelt dat enthousiasme en is ervan overtuigt dat Madrid een perfecte locatie is voor de Formule 1: “De stad is uitstekend voorbereid en heeft alles in huis om een racecircuit van topniveau mogelijk te maken.”

Het seizoen begon misschien slecht voor Sainz in Australië, maar de Spanjaard heeft vaker bewezen zich te kunnen herstellen van tegenslagen. Met een mogelijk nieuw hoofdstuk in Madrid in het vooruitzicht, blijft er echter genoeg om naar uit te kijken.

Lees ook: Formule 1 Madrid vindt eerste grote investeerder

Dit artikel werd vertaald en bewerkt door Saskia Plazier, stagiaire van de ITV Hogeschool in Utrecht