Gendergelijkheid op de werkvloer nog lang niet vanzelfsprekend in Spanje

door admin
Gendergelijkheid op de werkvloer nog lang niet vanzelfsprekend in Spanje

De deadline voor het voltooien van het plan is vandaag, op internationale vrouwendag. Alle bedrijven met 50 werknemers of meer zouden nu op papier moeten hebben hoe zij onder meer de salariskloof tussen mannen en vrouwen gaan oplossen. Met amper één op de vijf bedrijven die hiervoor een goedgekeurd plan heeft, lijkt emancipatie op de werkvloer nog geen prioriteit. 

In totaal hebben 25 duizend bedrijven in Spanje minimaal 50 werknemers in dienst. Afgelopen vrijdag registreerde het ministerie van Werkgelegenheid echter niet meer dan zo’n 4.700 ingediende emancipatieplannen. Ervan uitgaande dat dit er nu rond de 5 duizend zijn, verzuimt nog steeds 80 procent van de werkgevers in Spanje aandacht te besteden aan een verplicht antidiscriminatiebeleid.

Vrouwen verdienen een kwart minder dan mannen

Dit beleid moet een einde maken aan de huidige salariskloof. In Spanje verdienen vrouwen nog steeds 24 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Ook moeten werknemers onder meer vastleggen hoe zij omgaan met het selecteren en contracteren van nieuwe arbeidskrachten, hoe zij hun bestaande functies classificeren, wat het percentage vrouwen is op de werkvloer, welke preventiemaatregelen getroffen worden voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en wat de procedures zijn als dit zich desondanks voordoet. Het opgestelde emancipatieplan moet iedere vier jaar worden geëvalueerd en zo nodig worden bijgesteld. 

Controles en boetes

Het ministerie van Werkgelegenheid deelt sancties uit aan alle bedrijven die niet op tijd hun plan in orde hebben. De boetes hiervoor kunnen oplopen tot 7,5 duizend euro. In 2021 was het emancipatieplan al verplicht voor alle werkgevers met meer 150 werknemers. In dat jaar werd 163 keer verzuimd dit plan klaar te hebben, waarvoor boetes zijn opgelegd van in totaal 324.771 euro. Dit jaar zullen de controles op het antidiscriminatiebeleid verder worden aangescherpt. 

Ondanks dat nog maar 20 procent van de werkgevers het emancipatieplan op orde heeft, hebben vakbonden in Spanje er alle vertrouwen in dat het bewustzijn over gendergelijkheid toeneemt. Werkgevers in Spanje zullen volgens hen het antidiscriminatiebeleid vroeg of laat paraat hebben, waarmee de transitie naar gelijkheid op de werkvloer hoe dan ook is ingezet. 

Dit vind je misschien ook leuk