Gezondheidswaarschuwing in Málaga wegens uitbraak van ringworm

door admin
Gezondheidswaarschuwing in Málaga wegens uitbraak van ringworm

Het langere haar boven op het hoofd wordt vervolgens strak naar achteren gekamd en gestyled. Om het op dit moment trendy kapsel goed te houden, laten de mannen – in dit geval – meerdere keren per maand het haar in hun nek opscheren. En daar is in Málaga het probleem ontstaan. De ringworm verschijnt als een roodachtige omtrek op de huid, een soort ring, vandaar de naam ‘ringworm’. 

Bekijk ook: Explosie van gevallen met schurft in Spanje

In de krant SUR legt een dermatoloog uit dat het om een specifieke ringworm gaat die al een paar jaar “zeer frequent” voorkomt in Afrika en de Verenigde Staten, maar nog zeldzaam is in Europa en Spanje. Het gaat bij de uitbraak in Malaga om specifiek een ringworm die de hoofdhuid aantast. De Trichophyton tonsurans.

De dermatoloog wijst erop dat de schimmel zich via geïnfecteerde scheerapparaten verspreidt en dat hij tientallen gevallen heeft gezien tijdens zijn consults. En al die gevallen hadden gemeen dat de patiënten regelmatig naar een ‘low cost’ kapper waren geweest om hun kapsel up-to-date te houden.

Via mycologisch onderzoek is vastgesteld dat het gaat om een antropofiele schimmel, dat wil zeggen dat de besmetting van persoon tot persoon is. Dit in tegenstelling tot zoöfielen bij wie de besmetting van dier op mens gaat.

Klinisch is de schimmel volgens de door SUR geraadpleegde dermatoloog zeer vergelijkbaar met de huidziekte psoriasis of seborrheic dermatitis. Dit is de reden waarom de aandoening in het begin soms werd behandeld met lokale corticosteroïden, wat juist een verslechtering van de symptomen met zich meebracht. 

Gevallen verspreid over de hele provincie

De detectie van de gevallen heeft zich al verspreid naar de rest van de provincie. Dat is bevestigd door de dienst Dermatologie van het Hospital Clinico in de provinciehoofdstad. Ook daar zijn de afgelopen maanden een toename van de gevallen vastgesteld. En ook die patiënten werden regelmatig ‘slicked back’ geknipt bij goedkope kappers. Daarom krijgen kappersprofessionals instructies van de dermatologen en gezondheidsautoriteiten om de transmissieketen te kunnen opsporen en stoppen.

Wat is ringworm?

Ringworm is een veel voorkomende huidinfectie die wordt veroorzaakt door een schimmel. Het wordt “ringworm” genoemd omdat het een cirkelvormige uitslag (in de vorm van een ring) kan veroorzaken die meestal rood is en jeukt.

Iedereen kan ringworm krijgen. De schimmels die deze infectie veroorzaken, kunnen leven op de huid, oppervlakken en op huishoudelijke artikelen zoals kleding, handdoeken en beddengoed.

Ringworm kent vele namen. De medische termen zijn ’tinea’ of ‘dermatofytose’. Andere namen voor ringworm zijn gebaseerd op de locatie op het lichaam – ringworm op de voeten wordt bijvoorbeeld ook wel ‘schimmel’ genoemd.

Dit vind je misschien ook leuk