Groei Spaanse economie hoger dan verwacht

“Economie van Spanje blijft sneller groeien dan de belangrijkste Europese economieën”

door Elize van Loon
Economische groei Spanje

De Spaanse economie groeide in het eerste kwartaal van het jaar met 0.8%. Dat is 0.1% meer dan verwacht en ook 0.1% meer dan in het vierde kwartaal van 2023. Het Spaans bureau voor de statistiek INE heeft deze gegevens dinsdag gepubliceerd.

Daarnaast versnelde de Spaanse economie haar jaar-op-jaar groei met 0.4% in het eerste kwartaal van het jaar, tot 2.5%. Dit ligt ook 0.1% boven het cijfer ligt dat INE eind april presenteerde.

De binnenlandse vraag droeg 2.3 % bij aan de bbp-groei op jaarbasis. Het is meest uitgesproken groei sinds de zomer van 2022, terwijl de buitenlandse vraag 0.2% bijdroeg. De bbp-groei van 0.8% op kwartaalbasis was vooral te danken aan de buitenlandse sector, die goed was voor 0.5% van de totale groei.

De totale jaar-op-jaar vooruitgang van 2.5% in het eerste kwartaal van het jaar is de meest uitgesproken sinds het eerste kwartaal van 2023, toen de groei 4% bedroeg.

Grootste kwartaalstijging in twee jaar

De minister van Economie, Handel en Ondernemen, Carlos Cuerpo, benadrukte dat de kwartaalvooruitgang van de Spaanse economie met 0.8% de grootste kwartaalstijging van het bbp is in bijna twee jaar. Volgens de INE-reeks is een dergelijke grote kwartaalstijging van het bbp sinds het tweede kwartaal van 2022 niet meer voorgekomen.

“De Spaanse economie blijft sneller groeien dan de belangrijkste Europese economieën, waardoor meer en betere banen worden gecreëerd, de koopkracht van gezinnen wordt verbeterd, productieve investeringen worden gestimuleerd en het concurrentievermogen van onze bedrijven wordt versterkt”, benadrukte Cuerpo.

Investeringen stuwen bbp

In de eerste drie maanden van het jaar groeide de consumptie van huishoudens met 0.4%, 0,1% meer dan in het voorgaande kwartaal, terwijl de overheidsuitgaven met 0.6% krompen, wat het eerste negatieve kwartaalcijfer is sinds het tweede kwartaal van 2022.

De investeringen stegen na twee negatieve kwartalen tussen januari en maart met 2.6% tot het hoogste percentage sinds het eerste kwartaal van 2023. Investeringen in woningen stegen met 2.8% op kwartaalbasis, na de dalingen in de voorgaande twee kwartalen, terwijl de investeringen in machines en apparaten met 3.7% toenamen, vergeleken met een daling van 4.3% in het vierde kwartaal van 2023.

De uitvoer steeg tussen januari en maart met 3.3%, Een groei van 0.5% meer dan in het voorgaande kwartaal, terwijl de invoer met 2.2% opveerde, 0.2% minder dan in de periode oktober-december 2023.

Het bbp voor lopende prijzen steeg met 5.8% op jaarbasis. Dat is 1.4% lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Op kwartaalbasis steeg het met 1,4% tot 380 miljard euro. En dat betekent een nieuw record in de historische reeks van het INE.

Versnelling van jaar-op-jaar groei bbp

Op jaarbasis groeide het bbp in het eerste kwartaal met 2,5%, Dit is 0.4% meer dan in het voorgaande kwartaal en 0.1% meer dan het cijfer dat het INE eind april bekendmaakte.

De consumptie van huishoudens versnelde de groei op jaarbasis met 0.1% tot 2.5%, terwijl de overheidsuitgaven stegen met 3.4%, 0.7% minder dan in het vierde kwartaal van 2023. Investeringen stegen met 1.8% j-o-j, 0.3% minder dan in het voorgaande kwartaal. De export en import daalden licht met respectievelijk 0.2% en 0.7%. In het voorgaande kwartaal stegen ze met 1.1% en 1.6%.

Werkgelegenheid verbeterd

De werkgelegenheid steeg met 3.4% op jaarbasis, 0.5% minder dan in het vorige kwartaal. Op kwartaalbasis was er sprake van een daling van 0.1% na zes opeenvolgende kwartalen van groei.

Het aantal daadwerkelijk gewerkte uren daalde tussen januari en maart met 0,3% en steeg met 1.3% j-o-j, één procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023.

Lees ook: Eenpersoonshuishoudens domineren Spanje in 2039 

Dit vind je misschien ook leuk