Spanje blijkt niet alleen een populaire vakantiebestemming te zijn dankzij het aangename klimaat, de rijke cultuur en het gevarieerde gastronomische aanbod. Tegenwoordig trekt het land namelijk ook bezoekers om een heel andere reden: eicelvitrificatie, het laten invriezen van eicellen.
Steeds meer vrouwen uit landen zoals de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk reizen naar Spanje om hun eicellen te laten invriezen. Wat maakt Spanje zo aantrekkelijk voor dit type medisch toerisme? En welke maatschappelijke factoren liggen hieraan ten grondslag?
Prijsverschillen als drijvende kracht
Een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen voor Spanje kiezen, is de aanzienlijk lagere prijs van eicelvitrificatie in vergelijking met hun thuisland. In de VS kan de procedure tot 20.000 dollar kosten, terwijl deze in Spanje voor ongeveer 4.000 euro wordt aangeboden. Deze relatief voordelige prijs zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de zorg maakt het voor veel vrouwen mogelijk om het proces te combineren met een vakantie. Een zonnige stranddag aan de Middellandse Zee of een culturele excursie naar het Prado-museum kan het hormonale traject een stuk draaglijker maken.
Spanje als pionier in vruchtbaarheidstechnologie
Spanje is internationaal erkend als een van de meest geavanceerde landen op het gebied van vruchtbaarheidstechnologie. De Spaanse wetgeving is soepeler dan in veel andere landen: er zijn geen leeftijdsbeperkingen voor behandelingen in particuliere klinieken. Ook biedt het land toegang tot procedures voor alleenstaande vrouwen en koppels van hetzelfde geslacht. Veel van Spanje’s vruchtbaarheidsklinieken hebben een lange geschiedenis en een reputatie voor hoogwaardige zorg. Ze hebben hoge succespercentages, wat hen een toonaangevende rol geeft in de voortplantingsgeneeskunde Verder bieden ze meertalig personeel en uitstekende patiëntenondersteuningsdiensten. Dat schept vertrouwen onder patiënten op een comfortabele en geruststellende ervaring. De toegankelijkheid in combinatie met de hoogwaardige medische zorg, maakt Spanje een logische keuze voor vrouwen die hun vruchtbaarheid willen veiligstellen door hun eicellen in te laten vriezen.
Een medische oplossing voor een sociaal probleem
Eicelvitrificatie wordt vaak gepresenteerd als een manier om de biologische klok te verlengen en vrouwen meer controle te geven over hun reproductieve keuzes. Veel vrouwen kiezen ervoor hun eicellen in te vriezen omdat ze wachten op stabiliteit in hun carrière, relatie of financiële situatie. Toch wijst socioloog Sara Lafuente Funes in El País op de onderliggende sociale problemen: “De vertraging van het moederschap is het gevolg van een maatschappij die productiviteit centraal stelt en zorg naar de marges duwt.”
Eicelvitrificatie niet zonder risico’s
Hoewel eicelvitrificatie kansen biedt, is het geen garantie op een succesvolle zwangerschap en zijn er risico’s aan verbonden. Volgens experts resulteerde in 2020 slechts één op de 12-13 ingevroren eicellen in een zwangerschap. Daarbij kan Ovariaal hyperstimulatiesyndroom (OHSS) optreden. Dit is een ernstige reactie op de hormonale behandeling die soms leidt tot zwelling van de eierstokken en in ernstige gevallen tot een operatie leidt. Ook kunnen na de follikelpunctie bloedingen en infectiesoptreden. Tot slot kan de emotionele en psychologische belasting van de behandeling aanzienlijk zijn, vooral als de behandeling meerdere keren moet worden herhaald zonder succes.
Lees ook: Barcelona is Europa’s hotspot voor vruchtbaarheidstoerisme