Groot protest tegen stierenvechten in Madrid

door admin

De demonstratie werd georganiseerd door dierenrechtenorganisatie PACMA op het plein Puerta del Sol. Dierenliefhebbers maakten tevens van de gelegenheid gebruik om te vieren dat het wrede feest Toro de la Vega is verboden. Tijdens de jaarfeesten in het plaatsje Tordesillas in Castilla y León wordt dit jaar voor het eerst geen stier meer gedood. De regionale regering verbood dat na internationale commotie als reactie op beelden van de brute dood van een stier vorig jaar.

Volgnde doel

Het volgende doel  van Silvia Barquero, voorzitter van PACMA is het verbieden van zogenoemde ‘becerradas’. Dit zijn informele stierengevechten met kalveren. Ook wil men af van de ’toros de fuego’-feesten, waarbij vuurwerk aan de horens van een stier wordt gebonden. Voorts moet ook ’toros ensogados’ worden afgeschaft. Dit is het rennen van stieren met een steeds strakker wordende strop om hun nek.

Einde aan dierenmishandeling

PACMA is er duidelijk over. Er moet een einde komen aan dierenmishandeling in Spanje. In welke vorm dat ook plaatsvindt. De dierenrechtenpartij is nu de grootste partij in Spanje die niet in het parlement is vertegenwoordigd. Bij de laatste verkiezingen op 26 juni wist de partij toch nog 60.000 stemmen meer te verzamelen dan tijdens de verkiezingen op 20 december vorig jaar. Dit bracht het totaal op 286,702 stemmen. Dat waren er zelfs meer dan de Baskische nationalistische partij Bildu. Echter volgens het Spaanse kiessysteem waarbij de stemmen in sommige regio’s zwaarder tellen, moeten sommige partijen meer stemmen krijgen dan anderen om een zetel te bemachtigen.

Dierenrechten in andere landen

Zo kreeg de Baskische Nationalistische Partij (PNV) vijf zetels met 285.000 stemmen. PACMA met bijna hetzelfde aantal heeft geen vertegenwoordiging in het parlement. In andere landen doen dierenrechtenpartijen het beter. In buurland Portugal heeft een dergelijke partij een vertegenwoordiger in het nationale parlement. Vanuit Duitsland ging er zelfs een afgevaardigde van een dierenpartij naar het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren in Nederland heeft zelfs twee zetels in de Eerste Kamer, twee in de Tweede Kamer en één in het Europees Parlement.

Bewustzijn

Barquero vindt dat Spanje in dit opzicht 20 jaar achterloopt op andere Europese landen. Maar er is veel veranderd en het gaat steeds beter. We worden steeds serieuzer genomen, dankzij jarenlange campagnes om het publiek bewuster te maken van de gruwelijkheden jegens dieren die plaatsvinden overal in het land. Bovendien worden ook vegetariërs en veganisten steeds beter sociaal geaccepteerd. Men is zich daarbij bewuster van wat men eet. Waar het vandaan komt en waaruit het bestaat.

Barometer

In maart dit jaar werd de laatste Dierenwelzijn Europbarometer gepubliceerd. Hieruit bleek dat 94% van de Spanjaarden het ‘zeer belangrijk’ of ‘belangrijk’ vindt om het welzijn van dieren te bewaken. 71% zou meer informatie ontvangen over hoe dieren behandeld worden in verschillende situaties. In 2006 was dit nog respectievelijk 71 en 61%.

Punt in verkiezingsprogramma

Volgens Barquero wordt haar partij nu gezien als een ‘middel dat druk kan leggen’. Dankzij die rol en talloze campagnes voor dierenrechten en het daaruit voortvloeiende bewustzijn zullen partijen in toenemende mate dierenwelzijn opnemen als punt in hun verkiezingsprogramma. Daar is de voorzitter van overtuigd.

Dit vind je misschien ook leuk