Grote brand in binnenland Costa Blanca nog steeds actief

door admin
Grote brand in binnenland Costa Blanca nog steeds actief

Daarnaast zijn er nog twee andere branden actief in de regio Valencia, in Les Useres en Calles ten noorden van de stad Valencia. Vanaf zonsopgang zijn de luchtmiddelen weer geactiveerd om mee te werken aan de bestrijding van het vuur.

In de Vall d’Ebo (Alicante) moesten in de nacht van deze zondag op maandag ongeveer honderd nieuwe huisuitzettingen georganiseerd worden in dorpen in het gebied. Dat meldt het 112 noodcoördinatiecentrum van Valencia.

De vlammen hebben in de eerste uren al meer dan 3.500 hectare verbrand, naderden de afgelopen ochtend wonigen in Adsubia. Ook moesten tien ihuizen in Castell de Castells ontruimd worden. Gedurende de nacht hielp de Guardia Civil mee om nog eens 70 woningen te ontruimen.

Door de brand zijn bijna duizend mensen uit de omgeving van Pego en bewoonde gebieden van Alcalà de la Jovada, Benirrama en Beniali geëvacueerd. In totaal hebben 47 mensen, waaronder elf minderjarigen, de nacht doorgebracht in de tijdelijke opvang in Pego, begeleid door specialisten van het Rode Kruis.

Brand in Les Useres

Ondertussen hebben de vlammen in Les Useres, in Castellón, ongeveer 350 hectare verbrand, zoals maandag gemeld door bronnen van de Generalitat Emergencies. Vanochtend vroeg zijn zeven luchtmiddelen gemobiliseerd en naar verwachting zullen er om 9.30 uur nog twee aan worden toegevoegd, volgens bronnen.

Brand Calles

In Calles is het vuur gestabiliseerd, zoals gemeld door het coördinatiecentrum van de Valenciaanse Gemeenschap. Daarom is interventie van luchtmiddelen op maandag niet meer nodig.

Brand Moncayo

Ondertussen is de operatie in Zaragoza erin geslaagd om de opmars van de bosbrand richting het natuurpark Moncayo te stoppen. Deze brand is nog steeds actief maar vertoont een gunstige ontwikkeling, na meer dan 6.000 hectare te hebben verwoest. Naar verwachting kunnen gedurende de dag mensen weer terugkeren naar hun woningen.

Ondanks de verbetering van de situatie, heeft de algemeen directeur van de natuurlijke omgeving van Aragon, Diego Bayona, gewaarschuwd dat de brand die deze zaterdag in Añón de Moncayo uitbrak, “zeer complex is. Dat maakt het noodzakelijk om voorzichtigheid te betrachten”.

Gunstige weersvoorspelling

Als de gunstige weersvoorspellingen uitkomen, zal iedereen opgelucht zijn. De verwachting is dat de windstoten in kracht afnemen en veel minder intens zullen zijn en niet meer dan 30 kilometer per uur zullen bedragen. In totaal moesten bij deze brand zo’n 1.500 mensen uit acht gemeenten (Añón de Moncayo, Alcalá de Moncayo, Vera del Moncayo, El Buste, Bulbuente, Ambel y Trasmoz en Talamanetes) hun woningen verlaten. Ook het heiligdom Misericordia de Borja, de camping de Vera del Moncayo en de urbanisatie Cumbres del Moncayo de Añón moesten worden ontruimd. 

Wegen afgesloten

De N-122, in het traject van kilometerpunt 64 (Borja) tot kilometer 68 (Tarazona) is weer opengesteld voor verkeer. Terwijl de SO-382 van kilometer 9,5 in Vozmediano (Soria) tot 26,6 in Tarazona nog steeds door de brand wordt getroffen en gesloten is. Ook de Z-372; Z-373 en CV-003, CV-846, CV-607 en CV-610 zijn onderbroken.

Ondertussen kon de brand die vrijdagochtend uitbrak in het gebied van La Patoja de Jumilla, in Murcia, maandag als geblust worden verklaard. 

Dit vind je misschien ook leuk