In Andalusië is een strijd gaande binnen de gezondheidszorg waarbij grote zorgverleners de overhand lijken te krijgen ten koste van kleinere zorgaanbieders. De afgelopen jaren is het grootste deel van de zorgcontracten die door de Andalusische overheid werden uitbesteed, in handen gekomen van zes grote zorgbedrijven.
Kleine en middelgrote klinieken, die ook hadden willen meedingen naar deze contracten, voelen zich volgens ElDiario.es buitenspel gezet en trekken nu aan de bel.
Contracten zonder concurrentie
Tussen 2021 en 2023 verdeelde de Andalusische overheid via het Servicio Andaluz de Salud (SAS) miljoenencontracten onder grote zorggroepen. Deze contracten werden verstrekt zonder dat er openbaar naar andere aanbieders werd gezocht. De zes grootste zorgbedrijven – waaronder Quirón, Vithas, en de Cruz Roja – wisten zo het overgrote deel van de contracten binnen te slepen. Andere partijen kregen simpelweg geen kans om mee te dingen.
David tegen Goliat
Kleine zorgaanbieders, waaronder de middelgrote kliniek Parejo y Cañero uit Córdoba, voelen zich machteloos tegenover deze grote spelers. De eigenaar van de kliniek vergelijkt de situatie met David tegen Goliat. “Hoe kan ik concurreren met een coalitie van Quirón, Cruz Roja en San Juan de Dios? Het is alsof Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid afspreken om samen de competitie te verdelen.” Veel kleine klinieken kregen simpelweg niet de kans om hun diensten aan te bieden. De voorwaarden waren te zwaar of leken simpelweg op maat gemaakt voor de grote spelers.
Allianties voor monopolie
De zes grote zorggroepen gingen zelfs een stap verder door samenwerkingsverbanden aan te gaan, de zogenaamde Uniones Temporales de Empresas (UTE). Door zich in deze tijdelijke allianties te verenigen, konden ze ook de contracten bemachtigen die wel openbaar aanbesteed werden. Dit heeft ertoe geleid dat bijna 80% van de operaties die vanuit de publieke zorg werden uitbesteed, terechtkwamen bij deze grote spelers. Kleine aanbieders konden vaak niet voldoen aan de vereisten. Die bestonden soms uit onrealistisch korte deadlines of het combineren van compleet verschillende chirurgische ingrepen in één pakket.
Onvrede en juridische stappen
De frustratie onder de kleine zorgaanbieders is groot. Sommigen hebben inmiddels juridische stappen ondernomen om de aanbestedingen aan te vechten. Ze spreken van oneerlijke concurrentie en “encubierta” (verborgen) gunningen. Die maken het voor hen onmogelijk om door te dringen in de markt. De Andalusische overheid wijst echter op de noodzaak om de wachtlijsten in de publieke zorg snel terug te dringen. In hun optiek zijn daarvoor de grotere zorggroepen beter uitgerust.
Lees ook: Verwachte premiestijging particuliere zorgverzekeringen raakt miljoenen Spanjaarden