Handgemaakte zonneluifel siert centrum Alhaurín de la Torre

door admin
Handgemaakte zonneluifel siert centrum Alhaurín de la Torre

De jaarlijkse handwerkworkshop is een initiatief van de afdeling Milieu van de gemeente Alhaurín de la Torre. Het in deze workshop handgemaakte zonnescherm overdekt een oppervlakte van ongeveer 100 vierkante meter over een lengte van 60 meter. “We hebben deze workshop nu voor het tweede jaar georganiseerd. Tijdens de noodtoestand was het voor de zeventien deelneemsters een welkome bezigheid” zegt docente Eva Pacheco.   

In plaats van de gebruikelijke fysieke bijeenkomsten, werd de cursus vanaf de noodtoestand via WhatsApp en video’s door de vrouwen thuis bijgewoond. Aanvankelijk waren er een paar deelneemsters, maar al snel sloten zich meer vrouwen bij de workshop aan. Voor het maken van de zonneluifel hebben de deelneemsters allemaal hun eigen materiaal gebruikt dat ze thuis nog hadden liggen. Alle afzonderlijk gemaakte stukken zijn achteraf tot één geheel samengebracht waarna de luifel door de Operationele Dienst van de gemeente is opgehangen. Pacheco heeft laten weten dat de deelneemsters blij waren gedurende de noodtoestand iets om handen te hebben en nu uiterst tevreden zijn met het prachtige resultaat.

Persoonlijk project

De workshop ging in oktober vorig jaar van start en totdat de noodtoestand werd afgekondigd kwamen de vrouwen elke vrijdagochtend bijeen. In mei werd uiteindelijk de laatste hand gelegd aan de unieke zonneluifel. De kleurrijke versiering is een bonte verzameling van dessins, van een welkomstgroet van het dorp tot de regenboogkleuren van de LGTB-vlag. “Er zijn nog geen twee stukken gelijk, waarmee het een heel persoonlijk project is geworden dat door iedere deelneemster op haar eigen manier is vormgegeven. Ik heb ze daarbij alleen begeleid en af en toe voor materiaal gezorgd” zegt Pacheco. 

Alternatief voor plastic zonneschermen

De huisgehaakte luifel is een alternatief voor de plastic zonneluifels die voorheen werden gebruikt om schaduw te creëren, maar die ook veel warmte vasthielden. Het initiatief om zelf met wol aan de slag te gaan bleek binnen de gemeenschap veel weerklank te vinden; dit jaar meldden zich twee keer zoveel vrouwen aan als vorig jaar. “Iedereen mag meedoen, vrouwen, maar ook mannen en iedereen uit het dorp mag materiaal aanleveren voor toekomstige projecten”, aldus Pacheco. Daarvoor zijn met het oog op de Kerst alweer de nodige voorbereidingen getroffen. Nu is voorlopig iedereen nog tevreden met de unieke zonneluifel die voor de nodige verkoeling op de Calle Málaga zorgt. 

Dit vind je misschien ook leuk