Heel Spanje viert Noche de San Juan

Vreugdevuren, rituelen, mystiek en zomerse energie rond de langste dag van het jaar

door Judith Goeree
San Juan

Dit weekend viert Spanje de jaarlijkse Noche San Juan. De nacht van San Juan wordt in het hele land gevierd met verschillende rituelen en staat bol van de mystiek en zomerse energie. De vieringen vinden plaats in de nacht van zondag 23 op maandag 24 juni.

De religieuze achtergrond van de Noche de San Juan is te vinden in de herdenking van de geboorte van Johannes de Doper. Zijn geboorte zou in de nacht van 23 op 24 juni door Zacharias zijn aangekondigd met een groot vreugdevuur. De religieuze tradities hebben zich echter gemengd met het heidense feesten rond de Zonnewende. Dit waren feesten om de oogsttijden te vieren. Verschillende rituelen, waarin vuur een hoofdrol speelde, zouden een periode van voorspoed inluiden.

In de Nacht van San Juan worden drie belangrijke pijlers in het leven gevierd: gezondheid, geld en liefde. Het is een feest dat op veel plekken in Spanje wordt gevierd. De feestelijkheden verschillen echter per plaats. De Spaanse krant El Mundo publiceerde een aantal typische gebruiken rond deze nacht. Allemaal bedoeld om voorspoed aan te trekken.

Traditionele vreugdevuren

De belangrijkste en meest in het oog springende traditie in de Noche de San Juan zijn de vele vreugdevuren op de stranden. Volgens de traditie zal je wens binnen korte tijd uitkomen als je deze uitspreekt terwijl je over het vuur springt. Daarvoor moet je volgens sommigen trouwens zeven keer over het vuur springen, hoewel dat aantal varieert van plaats tot plaats; op sommige plekken zijn het er negen en op andere is één keer genoeg.

Springen over de golven

Een tweede vreugdevuurritueel op het strand is het springen over de golven aan de kust. Om middernacht, van 23 op 24 juni, maak je kleine sprongen over de golven. Net als bij de vreugdevuren varieert het aantal sprongen (zeven of negen) per plaats.

Zwemmen in de zee, rivier of meer

Een volledige onderdompeling in zee in het maanlicht zorgt voor een grondige reiniging van het lichaam. Is de zee niet dichtbij? Dan kun je ook baden in een rivier of in een meer.

Stimuleer je relatie

Wil je je relatie een positieve impuls geven? Knip dan een klein stukje haar van je partner af en verbrand dat in het vuur.

Ontdoe je van wat je niet meer in je leven wilt

Schrijf alles wat je niet meer in je leven wilt op een papiertje: gewoonten, ervaringen, dingen die je niet meer wilt… Verbrand dit papiertje in het vuur of in een kom en laat alles achter om plaats te maken voor nieuwe dingen. Gooi de overgebleven as terug in de natuur.

Een wens doen bij het vuur of met een ei

Als je geen wens wilt doen terwijl je over een vreugdevuur springt, kun je je wens opschrijven en het papiertje in het vuur gooien. Er is echter nog een populair ritueel om wensen te doen in de nacht van San Juan. Daarvoor breek je om middernacht een ei en giet je het eiwit in een glas water. Laat het glas vervolgens de hele nacht op de vensterbank van je slaapkamer staan. De volgende ochtend begraaf je de resten in een tuin of in een bloempot.

Kaarsen voor liefde

De nacht van San Juan is ook een perfect moment om passie aan te wakkeren. Het enige wat je hoeft te doen is zeven kaarsen aansteken op een rode ondergrond. (Wees wel voorzichtig.) Wil je een specifiek iemand aantrekken? Steek dan twee kaarsen aan en schrijf de naam van de persoon op een papiertje. Het papiertje verbrand je vervolgens terwijl je je liefdeswens doet.

Het gezicht wassen

Als je om middernacht je gezicht was, zou je gezondheid en schoonheid aantrekken. In delen van Andalusië is het traditie om je gezicht te wassen met zeewater (en daarna niet in de spiegel te kijken). In Galicië gebruiken ze daarentegen water dat de dag ervoor is voorbereid met kruiden zoals rozemarijn, munt of lavendel.

Een voornemen planten

Plant tijdens de Noche de San Juan zaadjes mét een papiertje met je wens of voornemen. Wie weet komt je wens daarna tot bloei.

Wrijven met laurier

Wrijf je lichaam in met een lauriertak en gooi deze daarna in het vuur. Het is een traditioneel gebruik om negatieve energie los te laten.

Geld aantrekken

Stop enkele munten, een bankbiljet, een belletje en een magneet in een stoffen zakje. Naai het zakje dicht met wit garen en bewaar het thuis in een la om rijkdom aan te trekken.

Jezelf besprenkelen met dauw

Als de ochtend aan de horizon gloort, besprenkel jezelf dan met morgendauw om geluk in je leven aan te trekken.

De voorspellende gave van aardappelen

Dit laatste ritueel heeft een voorspellende functie. Leg drie aardappelen onder je kussen of onder je bed voordat je gaat slapen: één hele aardappel, één geschilde aardappel en een derde half geschilde aardappel. Pak de volgende ochtend zonder kijken een van de aardappelen. Pak je de hele aardappel? Dat is een teken van overvloed en geluk. De half geschilde aardappel voorspelt zowel goede als slechte momenten. De geschilde aardappel zou een teken van ongeluk zijn.

Lees ook: Zomer begonnen in Spanje met San Juan-feesten

 

Dit vind je misschien ook leuk