Het wordt "een ongewone zomer" in Spanje wat het weer betreft

door admin
Het wordt "een ongewone zomer" in Spanje wat het weer betreft

Een paar weken geleden keken velen in Spanje nog hoopvol naar de lucht, in afwachting van die broodnodige regen om de ernstige droogte in het land te bestrijden. Regen is er inderdaad gevallen en heeft de ernstige droogte verlicht maar zeker niet opgelost.

Nu we de hevigste buien achter de rug hebben, willen we weten wat het weer deze zomer voor ons in petto heeft. Zal de zomer van 2023 net zo heet worden als vorig jaar? Wat staat ons te wachten? Zullen er regenbuien zijn? Deze week gaf het Staatsmeteorologisch Agentschap (AEMET) een persconferentie met een vooruitblik op de komende maanden. Twee weerkundigen reageerden in de Spaanse media.

Allereerst deelde Jorge Olcina in gesprek met ‘La Tarde’ zijn visie op het onderwerp. Hij is professor in klimatologie aan de Universiteit van Alicante. Vanaf het begin maakte Olcina duidelijk dat “het dit jaar niet hetzelfde zal zijn als vorig jaar”, toen de temperaturen abnormaal hoog waren en er op veel plaatsen in Spanje talloze hitterecords werden gebroken.

“Het wordt een ongewone zomer…”

Olcina bevestigt dat in het Middellandse Zeegebied en delen van de Cantabrische Zee de instabiliteit “minder zal zijn” en de temperaturen niet zo hoog zullen oplopen. AEMET voorspelt echter dat deze zomer warm zal zijn en mogelijk een van de warmste in de afgelopen 30 jaar.

Maar dat is niet alles – we kunnen ook veel stormachtig weer verwachten. Volgens Olcina zullen zich meer onweersbuien ontwikkelen. Hij benadrukt de waarschijnlijke combinatie van hoge temperaturen en onweersbuien in de namiddag. 

“Het lijkt erop dat deze zomer warm zal worden, wat niet verrassend is gezien de trend van hete zomers sinds 2010, met de kans op onweersbuien. Het is zeldzaam om een normale of zelfs koele zomer te ervaren”, aldus de klimatoloog.

Veranderingen in het klimaat

Olcina herinnert aan de heftige storm van juni 2019, die zich explosief ontwikkelde en gepaard ging met sterke wind. Hij vergelijkt deze storm met storm Óscar, die we net achter de rug hebben. De klimatoloog betreurt echter dat er sinds 2010 een aantal veranderingen hebben plaatsgevonden die het klimaat beïnvloeden. “Warmere atmosferen brengen de luchtmassa’s in beweging en veroorzaken plotselinge weersveranderingen”, legt hij uit.

Samenvattend voorspelt de professor een zomer die warmer zal zijn dan gemiddeld met de mogelijkheid van hevige onweersbuien in de namiddag. 

“Drastische weersverandering”

De tweede deskundige die zijn visie deelt op de voorspellingen voor de zomer is de meteoroloog en weerman van Antena3 Roberto Brasero. Hij kondigt op korte termijn een drastische verandering in het weer aan: “Het lijkt erop dat de zomer dichterbij is dan gedacht”

De zomer staat nu echt voor de deur en de temperaturen die de komende dagen worden verwacht, wijzen daar ook op. Op zijn Twitter-account verwijst Brasero naar de voorspellingen van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts voor juni, juli en augustus in Europa. Deze geven meer dan 70% kans op hogere temperaturen in Spanje dan het driemaandelijkse gemiddelde. Dat wijst erop dat we een hete zomer tegemoet gaan. 

Voorspellingen voor de zomer van 2023

Hoewel de officiële start van de zomer op 21 juni is, wordt de “klimatologische zomer” al gevoeld. Deze omvat het hele kwartaal van juni, juli en augustus, waarin we allerlei voorspellingen kunnen verwachten. Brasero geeft zijn standpunt duidelijk weer: “Het lijkt erop dat de zomer dichterbij is dan gedacht. Volgende week minder regen en de week daarna nog minder. En met meer stabiliteit, hogere temperaturen. Zomer vanaf het midden van de maand.”

Een ongebruikelijke situatie voor dit seizoen

Volgens het Staats Meteorologisch Agentschap (AEMET) kunnen we ons voorbereiden op een zomer van 2023 die warmer dan normaal zal zijn in heel Spanje, zowel op het vasteland als op de eilanden. De kans dat het warmer dan normaal wordt is 50 tot 70%, vooral op de eilanden. Daarentegen is de kans op een koelere zomer dan normaal slechts 10% tot 20%.

Waarschijnlijk niet warmer dan vorig jaar

Rubén del Campo, woordvoerder van AEMET, verklaarde: “De zomer ziet er erg warm uit en behoort mogelijk tot de vijf, zes of zeven warmste zomers van de afgelopen 30 jaar. Hoewel het waarschijnlijk niet warmer zal zijn dan vorig jaar. Toen we te maken hadden met 41 dagen hittegolf, wat buitengewoon was.”

Regenval en droogteproblemen

Hoewel er voorspellingen zijn van “overvloedige regenval” in de zomer van 2023, met uitzondering van het Cantabrisch gebergte en de Canarische Eilanden waar geen duidelijke trend zichtbaar is, zal deze regen niet voldoende zijn om de langdurige droogteproblemen op te lossen. De neerslag bevochtigt weliswaar de grond en biedt enige verlichting aan de ecosystemen, maar de droogtesituatie blijft bestaan.

La Vanguardia weidt een artikel aan Jorge Rey die beroemd is geworden vanwege zijn unieke (niet wetenschappelijke) methode om het weer te voorspellen. Rey kreeg erkenning in Spanje nadat hij nauwkeurig de komst had voorspeld van Filomena, een verwoestende winterstorm in januari 2021. Hij gebruikt traditionele weersvoorspellingsmethoden, zoals cabañuelas, om zijn voorspellingen te doen.

Rey gaf onlangs aan het gedrag van vliegende insecten te analyseren. Volgens hem geven die aanwijzingen over het zomerweer in Spanje. Ondanks dat ze geen wetenschappelijke basis hebben, zijn de modellen van Rey regelmatig effectief geweest. Hij voorspelt nu dat er in juni kans is op een cycloon, maar dat het weer in juli en augustus zal verbeteren en dat het heter en natter zal zijn dan normaal.

Jorge Rey heeft duizenden volgers op zijn sociale netwerken. Daar anticipeerde hij begin dit jaar wekenlang op de opeenvolgende stormen die tot nu toe in 2023 plaatsvonden. Hij had het goed met de plotselingen weersveranderingen in januari en februari en voorspelde ook actief de grote variatie in temperaturen in maart.

Rey’s traditionele methode van weersvoorspelling is gebaseerd op waarnemingen van atmosferische omstandigheden tijdens de eerste 12 dagen van januari, die verband houden met de 12 maanden van het jaar. Sommige culturen gebruiken de cabañuelas-methode omgekeerd, van 13 tot 24 januari.

Komende dagen regen

Eerst komt er nog een nieuwe DANA-depressie naar Spanje. Die zorgt met name in de noordelijke helft van het land voor wijdverbreide stormen en neerslag de komende dagen. Verschillende delen van het land zullen wisselende temperaturen ervaren.

El Niño

AEMET waarschuwde ook voor ‘El Niño‘, een meteorologisch verschijnsel dat landen nabij de evenaar en Spanje zal treffen. ‘El Niño’ zal naar verwachting over de hele wereld extreme temperaturen veroorzaken en mogelijk records breken. Experts voorspellen dat het deze zomer bijzonder heet zal zijn in Spanje, met meer stormen dan normaal.

Dit vind je misschien ook leuk