Hotelkamer als alternatief voor appartement of tijdelijke woning

door admin
Hotelkamer als alternatief voor appartement of tijdelijke woning

De coronapandemie betekent niet voor iedereen enkel beperkingen van wat eens zo normaal was. De uit nood geboren creatieve oplossingen van sectoren die hard geraakt zijn door de crisis bieden nieuwe en verrassende perspectieven voor de toekomst van met name digitale nomaden die zich niet aan één vaste woonlocatie willen binden.

Uitkomst voor jonge mensen

Voor een huurprijs die lager is dan een gemiddeld appartement in Barcelona, woon je van alle gemakken voorzien in een luxe viersterrenhotel. Niet alleen aantrekkelijk voor digital nomads uit andere regionen, ook voor locals als de 27-jarige Teresa Vallmajor bleek deze formule een uitkomst. Teresa woont al sinds begin november voor 850 euro per maand in het Gallery hotel in Barcelona. Ze is werkzaam op de marketingafdeling van een multinational in Madrid, maar door de pandemie is ze in de gelegenheid om haar werk vanuit huis te doen en koos daarom terug te keren naar haar stad Barcelona om dichter bij haar ouders te kunnen zijn. Vanuit het ouderlijk huis werken ging niet met de veel te trage internetverbinding. De zoektocht naar een appartement leverde niets op vanwege de minimale huurperiode van een jaar. De hotelkamer huren voor een aantal maanden was voor haar een prima oplossing. Ze voelt zich er zeker niet alleen, want ze is niet de enige die voor dit tijdelijke onderdak koos. 

Bezetting nog steeds laag

Directeur Lourdes Grau van het Gallery vertelt dat de motieven voor een langer verblijf heel divers zijn. Zo heeft ze gasten die hun huis aan het verbouwen zijn of na de verkoop van hun huis nog niet in de nieuwe woning terecht kunnen. Ook verblijven er mensen die vanwege de perimetrale lockdown in Barcelona moeten blijven of buitenlanders die nog in afwachting zijn van hun terugvlucht naar het eigen land. Net Teresa hebben nog elf andere mensen voor onbepaalde tijd een kamer gehuurd in het Gallery hotel, en nog eens 30 reserveringen zijn inmiddels bevestigd. Dat compenseert deels de gemiste inkomsten want de bezetting is daarmee nog steeds maar vijftien procent. 

“De inkomsten zijn ontoereikend, maar het is altijd nog meer dan wanneer we gesloten zouden zijn. Nu kunnen we de helft van het personeel nog aan het werk houden, de rest hopen we met ERTE’s te kunnen behouden. Iedere dag waarop we meer verdienen dan wanneer we gesloten zouden zijn is een overwinning” zegt Grau. 

Sinds oktober meer dan 40 hotels gesloten

Van de 438 hotels in de Catalaanse hoofdstad zijn er nu nog maar 116 open, dat is iets meer dan een kwart. Sinds in oktober de maatregelen werden aangescherpt gingen de luiken van meer dan 40 hotels naar beneden. Als de perimetrale lockdown nog lang aanhoudt en mensen terughoudend blijven om te reizen zal de situatie verder verslechteren. De hotelbranche vraagt de overheid dan ook om een tegemoetkoming in de huurprijs van 50 procent, uitstel van betaling voor de overige 50 procent over een periode van vier jaar vanaf 2023 en een belastingaanpassing met terugwerkende kracht vanaf maart dit jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk