Huurprijzen in Spanje blijven doorstijgen in 2023

door admin
Huurprijzen in Spanje blijven doorstijgen in 2023

Dat is de voorspelling van deskundigen. Zij wijzen op een groter onevenwicht tussen vraag en aanbod om de voor dit jaar verwachte stijgingen te verklaren. 

Volgens vastgoeddeskundigen zullen de daling van het aantal huurwoningen en de stijging van de hypotheekrente de prijzen in 2023 opdrijven. De prijsstijging komt bovenop de prijsverhogingen van vorig jaar, die in steden als Barcelona, Valencia en Málaga meer dan 20% bedroegen. 

Toenemende vraag

De moeilijkheden bij de aankoop van een woning, als gevolg van het verlies aan koopkracht van de gezinnen door de stijging van de inflatie en de stijging van de financieringskosten, zullen ertoe leiden dat veel mensen die in gedachten hadden een woning te kopen, die beslissing moeten uitstellen. Dit zal volgens hen leiden tot een toename van de vraag naar huurwoningen. Daarbij komt nog dat het vermindering van het aanbod, die sinds het einde van de pandemie is vastgesteld, nog altijd geen tekenen van ommekeer vertoont. 

Aanbod huurwoningen daalt

De voorraad voor verhuur beschikbare woningen is vorig jaar tot 25% gedaald, zo blijkt uit gegevens van het vastgoedportaal Idealista. Een daling die het bedrijf toeschrijft aan de onzekerheid, zowel over het terugkrijgen van woningen in geval van wanbetaling als de gevolgen van de maatregelen die zijn ingevoerd of aangekondigd door de uitvoerende macht en door de regionale regeringen. Een voorbeeld hiervan is het prijsplafond in probleemwijken dat is opgenomen in de nieuwe huisvestingswet. Deze maatregelen ‘zijn niet bevorderlijk voor het verschijnen van nieuw aanbod op de markt, maar dragen juist bij tot het verdwijnen ervan, stelt Idealista. 

Huurverhoging beperkt tot 2 procent

Anderzijds is de inwerkingtreding van de beperking van de huurverhogingen tot 2%, die de regering vorig voorjaar in het kader van de anticrisismaatregelen heeft goedgekeurd en dit jaar heeft verlengd, volgens huurplatform Fotocasa de oorzaak van de stijgingen in 2022. Volgens het bedrijf hebben de prijzen sinds april jl. alles wat tijdens de covidcrisis verloren was gegaan weer teruggewonnen en zijn ze met meer dan 20% gestegen in steden als Barcelona (het duurste gebied om een huis te huren) of Valencia, en met 27% in Malaga. 

‘De huurmarkt is een gespannen markt geworden door het tekort aan aanbod, waardoor de belangrijkste Spaanse steden en provinciehoofdsteden recordprijzen hebben bereikt’, zegt Maria Matos, directeur onderzoek en woordvoerder van Fotocasa. Volgens het scenario van Fotocasa zouden de huurprijzen in 2023 met 5% of meer kunnen stijgen.  

Idealista voorspelt ook een stijging van de prijzen in de loop van het jaar, tenzij het verschijnen van nieuw aanbod op de markt wordt aangemoedigd of het verlies aan koopkracht van de gezinnen de betalingsmogelijkheden van de huurders vermindert en in bepaalde gebieden tot een prijsbevriezing leidt. 

Gemiddelde prijsstijging van ruim 8 procent

De prijsstijgingen die dit jaar plaatsvinden, komen bovenop die van 2022, waarin de prijzen volgens Idealista al met gemiddeld 8,4% zijn gestegen tot 11,4 euro per vierkante meter per maand. Uit een meer gedetailleerde analyse van de provinciehoofdsteden blijkt dat in 48 daarvan de huren aan het begin van het jaar hoger waren dan het jaar daarvoor. In 32 gevallen was de stijging hoger dan de algemene inflatie, die volgens de gegevens van het INE 5,8% bedroeg. Bovendien noteerden twintig steden de hoogste prijzen in de historische reeks van het vastgoedportaal, die teruggaat tot 2007.  

Behalve in de mediterrane steden, waren de huurstijgingen aanzienlijk in Alicante, waar de huurprijzen met 23% zijn gestegen, en in Girona, waar stijgingen van meer dan 19% werden opgetekend. Daarnaast wijst Idealista op de stijgingen in Ourense (15,9%), Teruel (13,8%), Palma (11,9%), Jaén (11,4%) en Madrid (11,2%).

Dit vind je misschien ook leuk