Ibiza krijgt honderdste Parador hotel

door admin
Parador Ibiza

De Parador van Ibiza, het eerste staatshotel van de keten Paradores de Turismo op een van de Balearische eilanden, zal begin 2025 eindelijk zijn deuren openen. Hier gaat een investering van meer dan 27 miljoen euro gemoeid. De Parador komt in Ibiza-stad (Eivissa).

Dit prestigieuze project, dat jarenlang stil lag, nam bijna twee decennia in beslag en is het honderdste Parador-hotel in Spanje. Het Almudaima kasteel dat de stad overziet, wordt de nieuwste locatie.

Gemeente Ibiza werkt mee

De burgemeester van Ibiza, Rafa Triguero, ontving onlangs Raquel Sánchez, de voorzitter van Paradores de Turismo. Triguero benadrukte de bereidheid en samenwerking van de gemeente om gezamenlijke projecten te bevorderen die de inwoners en de eilandgemeenschap ten goede komen. “De Parador moet deel uitmaken van de stad Ibiza en een plek zijn die openstaat voor de bewoners,” verklaarde Triguero.

Locatie en faciliteiten

Het nieuwe Parador-hotel zal 66 kamers hebben en het hele jaar door geopend zijn. Het project omvatte de renovatie van het historische kasteel, een van de meest iconische locaties van Ibiza. De bouw werd in 2019 gegund aan de aannemer Acciona. Onlangs werd de bouwkraan verwijderd, waardoor het gerestaureerde profiel van de locatie zichtbaar werd.

Historische en archeologische waarde

De bouwlocatie, de 16e-eeuwse vesting die de bovenstad Dalt Vila bekroont, werd in 2004 aangewezen als locatie voor het Parador-hotel. De vesting was sinds de jaren 80 gesloten. De renovatiewerkzaamheden begonnen in 2008, maar werden in 2012 stilgelegd vanwege de ontdekking van archeologische resten. Deze vondsten leidden tot aanpassingen van het oorspronkelijke project en aanzienlijke budgetoverschrijdingen. De werkzaamheden werden in december 2019 hervat.

Archeologische vondsten

Een van de positieve gevolgen van de bouw van de Parador op deze locatie is het grondige onderzoek naar het complex, de musealisering van een groot deel van de vondsten en de documentatie en het behoud van andere resten. Het doel is om deze archeologische ontdekkingen beschikbaar te stellen voor bewoners, onderzoekers en toeristen. Zo kan iedereen genieten van de rijke geschiedenis van de locatie.

Met de opening van het Parador van Ibiza krijgt de stad een nieuwe toeristische trekpleister die niet alleen een luxueuze accommodatie biedt, maar ook een venster opent naar het verleden van de stad. Het project heeft tot doel zowel het toerisme te stimuleren als de lokale gemeenschap te verrijken door historische schatten toegankelijk te maken.

Achtergrond van het kasteel

La Almudaina was oorspronkelijk het administratieve en militaire hoofdkwartier van de moslim ‘wali’ (voogd of islamitische heilige). Het gebouw heeft een lange, rechthoekige plattegrond met negen vierkante torens. Archeologische opgravingen hebben bouwresten uit de 12e en 13e eeuw blootgelegd, hoewel de huidige structuur voornamelijk uit de 16e en 18e eeuw dateert.

Koning Felipe II gaf in de 16e eeuw de opdracht tot de bouw van de vesting. Deze omvatte aanvankelijk zes bastions, waaronder de opvallende San Jorge en Santiago. Later leidde Antonio Jaime verdere bouwwerkzaamheden, en in een derde fase werd het Santa Lucía-bastion toegevoegd. De laatste fase, ontworpen door architect Alfonso Rubián, voltooide het kasteel en de citadel. Gedurende de 19e en 20e eeuw onderging La Almudaina diverse herstructureringen, waaronder de toevoeging van keukens en een gymzaal.

Dalt Vila

Letterlijk betekent Dalt Vila “bovenstad”. Het is een prachtig oud centrum dat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dalt Vila ligt op een heuvel en is omringd door indrukwekkende stadsmuren uit de 16e eeuw, die vroeger ter bescherming dienden tegen aanvallen van buitenaf. Het uitzicht over de stad en de zee is schitterend.

De opening begin volgend jaar is een tegenvaller voor de burgemeester. Als het aan hem had gelegen, was de Parador geopend op 4 december. Dan zou het evenement hebben samengevallen met de 25ste verjaardag van het stadscentrum als werelderfgoed.

Lees ook: De toplocaties van Spanje’s beroemde Parador hotels

Dit vind je misschien ook leuk