Inwoners Canarische Eilanden in opstand tegen massatoerisme

door Judith Goeree
Canarias, massatoerisme

Honderden Canarische jongeren zijn het massatoerisme zat. De Canarische Eilanden worden overspoeld door toeristen ten koste van de bewoners, vinden ze. Al weken klinkt op sociale media de leus: “Canarias heeft een grens”. Het is een oproep voor demonstraties om te pleiten voor een andere aanpak van het toerisme.

Het evenwicht tussen toerisme en de leefbaarheid voor inwoners van de Canarische Eilanden lijkt al een tijdje zoek. Woningen zijn duur, de eilanden worden overspoeld door toeristen en er heerst onvrede onder de eilanders over de ontwikkelingen op de Canarische Archipel.

Milieugroeperingen, sociale organisaties en anonieme burgers organiseren daarom een protestbijeenkomst op zaterdag 20 april. Op de hele eilandengroep zullen demonstraties plaatsvinden tegen het massatoerisme en om een verandering van het toerisme-model te eisen. Honderden jongeren hebben hun steun betuigd aan de acties. Organisatoren hopen op een historische eis om de leefbaarheid op de Canarische Eilanden te verbeteren en het toerisme beter te reguleren.

Leefbaarheid voor bewoners holt achteruit door massatoerisme

Aanleiding voor de demonstraties zijn het gebrek aan regulering van vakantiewoningen en de moeilijkheid om tegen redelijke prijzen een huurwoning te vinden. Volgens verschillende jongeren kiest de Canarische Eilanden voor goedkope en snel gebouwde hotels, waardoor stranden, kusten en beschermde gebieden worden vernietigd. Het zijn keuzes die niet ten goede komen aan de bevolking. De demonstranten willen dat de overheid stopt met het “verkopen”  van de Canarische Eilanden en haar afhankelijkheid van het huidige toeristische systeem. Een systeem dat de archipel juist “verarmt en zelfs vervuilt”.

Met de demonstratie zal een noodkreet klinken voor een nieuw en duurzamer model voor het toerisme. “Een model dat bijdraagt aan een beter Canarias in plaats van een Canarias dat zich aanpast aan elke toerist die naar de Eilanden komt. Hoewel het makkelijk is om toeristen de schuld te geven, ligt die schuld voornamelijk bij degenen die toestaan dat toeristen onbeperkt vastgoed kopen”, aldus een van de initiatiefnemers van de protestactie.

“Canarias heeft een grens”

“Canarias heeft een grens”, met die leus zullen demonstranten aanstaande zaterdag de straat op gaan op alle acht eilanden van de Canarische Archipel. Ook in Madrid, Londen en Berlijn worden demonstraties verwacht van Canarische jongeren die de Eilanden hebben verlaten.

De initiatiefnemers van de protestactie zijn dankbaar voor de deelname van verenigingen en politieke partijen. Zij roepen politici echter op niet voorop te lopen in de demonstratie. “het moet een demonstratie zijn van de inwoners, voor iedereen die zich zorgen maakt over de gevolgen van massatoerisme en de overbelasting van hulpbronnen, huisvesting, gezondheidszorg, beschermde natuurlijke gebieden, lage lonen en het samenleven met de omgeving. Canarias raakt uitgeput,” stellen ze.

Lees ook: Scandinavische media waarschuwen ook voor ‘ineenstorting’ Canarische Eilanden

Dit vind je misschien ook leuk