Juan Carlos hield bijna 10 miljoen euro achter op Zwitserse bankrekening

door admin
Juan Carlos hield bijna 10 miljoen euro achter op Zwitserse bankrekening

De stichting, die volledig in dienst van Juan Carlos I stond, investeerde in aandelen, obligaties en andere financiële derivaten. Tot augustus 2018 was het bedrijf operationeel, meer dan vier jaar na de troonsafstand van de koning-emeritus. Met die troonsafstand verloor de voormalig koning de onschendbaarheid die hij als staatshoofd altijd had genoten. 

Op 1 januari 2018 stond er nog een bedrag van 8.729.172 euro op de rekening in Zwitserland. Zeven maanden later, op 2 augustus, was het bedrag gedaald naar 7.881.167 euro. De opnames in die periode van 917.320 euro waren voor persoonlijke uitgaven van Juan Carlos I. Na augustus hebben er geen bankopnames meer plaatsgevonden.

Oorsprong geld

Inmiddels is een onderzoek gestart naar de oorsprong van het geld. In juni 2009 zou er onder andere een bedrag van 4,6 miljoen dollar zijn overgemaakt naar Zagatka via Huaribe, een dochteronderneming van de OHL-bouwgroep.

Hooggerechtshof

Procureur-generaal Dolores Delgado en hoofdaanklager Alejandro Luzon melden dat het onderzoek nog in een pril stadium verkeert. De zaak zal uiteindelijk worden behandeld door het Openbaar Ministerie van het Hooggerechtshof.

Meerdere onderzoeken

Het geld op de Zwitserse bankrekening is niet het enige onderzoek dat tegen de voormalige koning loopt. Hij zou tussen 2016 en 2018 een schenking hebben ontvangen van meer dan 278.000 euro van de Mexicaanse zakenman Allen Sanginés-Krause voor de aanschaf van een merrie. Voor een dergelijke schenking moet normaal gesproken een bedrag van 120.000 euro aan belasting worden betaald. Als een belastingontduiking meer dan 120.000 euro bedraagt, dan is er sprake van een fiscaal misdrijf. Daarnaast loopt er een onderzoek naar een trust op de Kanaaleilanden waar 10 miljoen euro verborgen stond.

Lucum Foundation

De Zagatka Foundation opereerde bijna op dezelfde manier als de Lucum Foundation. Dit was een Panamese brievenbusmaatschappij die tussen 2008 en 2012 actief was om een bedrag van 64,8 miljoen euro afkomstig uit Saoedi-Arabië te verbergen. In deze periode was Juan Carlos I echter nog wel onschendbaar.

Creditcards

Een anti-corruptieteam onderzoekt ook de uitgaven van verschillende creditcards van de koning-emeritus, zijn vrouw en verschillende naaste familieleden, waaronder enkele van zijn kleinkinderen. Betalingen naar de creditcards zijn afkomstig van rekeningen die noch op naam van de koning-emeritus noch op naam van zijn familie stonden.

Dit vind je misschien ook leuk