Komt de PSOE dichter bij de PP met de verkiezingen in zicht?

door admin
Komt de PSOE dichter bij de PP met de verkiezingen in zicht?

De PP heeft na euforie en fantasieën over absolute meerderheden de verwachtingen juist wat naar beneden bijgesteld. Alberto Núñez Feijóo heeft een paar uitglijders gemaakt, waaronder een foutieve verwijzing naar de verhoging van pensioenen. Zijn partij, de PP spreekt van ‘fouten’ en de PSOE bestempelt ze openlijk als ‘leugens’.  Ze waren van fundamenteel belang voor de verbetering van de socialisten in de peiling. Behalve de PSOE richt ook Sumar de campagne nu op de tanende geloofwaardigheid van Feijóo. 

Lees ook: Yolanda Diaz wil eerste vrouwelijke premier van Spanje worden

Vreemd genoeg begon de campagne andersom, toen de huidige premier Pedro Sánchez op Onda Cero ondervraagd werd over zijn leugens. Nu is het omgedraaid en moet de PP in de verdediging. De socialisten hebben munitie om de agenda te bepalen, de PP-leider uit te putten en zo de druk op Sánchez te verminderen. 

De premier en leider van de socialististen kan in het RTVE driepartijendebat van woensdag 19 jul, in afwezigheid van Feijóo, in de aanval. Met zaken die hij tijdens een eerder debat, tien dagen geleden, niet naar buiten bracht. Dit omvat mogelijke verwijzingen naar de boottocht van Feijóo met drugshandelaar Marcial Dorado.

Matigen van verwachtingen

Intussen is de PP begonnen met het matigen van de hooggespannen verwachtingen, zodat Feijóo’s mensen zondag na de uitslag niet in opstand komen. Feijóo wil de kiezer laten geloven dat de premier is gekozen door de linkse pers en de peilingen en niet door de Spanjaarden. Daarom gaat hij niet naar het debat van RTVE. Met andere woorden, waar ze dit weekend nog spraken over een absolute meerderheid, hebben ze nu hun verwachtingen naar beneden bijgesteld. 

Voorkomen van rechtse meerderheid

De PSOE hoopt intussen zoveel stemmen te halen, dat rechts en extreemrechts samen niet 176 zetels halen. Zonder een absolute meerderheid op rechts, us het mogelijk dat Sánchez de stemmen van alle anderen nodig heeft, d.w.z. PSOE, Sumar, ERC, PNV, Bildu, Junts, BNG en CUP.  Op dit moment geeft het laatste gemiddelde van de gepubliceerde peilingen 180 zetels voor PP en Vox, maar dat kan nog veranderen. 

Debat op woensdag 19 juli

De volgende mijlpaal in de campagne is het debat van woensdag 19 juli op RTVE tussen Sánchez (PSOE), Yolanda Díaz (lijsttrekker Sumar) en Santiago Abascal (Vox). Bronnen in Moncloa zeggen dat Sánchez hier klaar voor is. Hij zal allereerst aan de kaak stellen dat de PP-kandidaat niet komt en zich verbergt, en vervolgens aandringen op het idee van de campagne-leugens over pensioenen en andere kwesties. Zijn doel blijft om het linkse electoraat te mobiliseren, door de PP te vereenzelvigen met Vox.

Lees ook: Groot verkiezingsdebat op de Spaanse nationale televisie

Met betrekking tot het debat legt de PP uit dat in dit geval de afwezigheid van Feijóo positief kan zijn in de strijd om een rechtse meerderheid.

Dit vind je misschien ook leuk