Laatste acht jaar grote stijging van aantal jonge Spanjaarden in buitenland

door admin
Laatste acht jaar grote stijging van aantal jonge Spanjaarden in buitenland

Dit blijkt uit gegevens verstrekt door INE op basis van het Padrón de Españoles Residentes en el Extranjero (PERE). Deze tendens gaat gelijk op met een verminderde aanwezigheid van Spaanse jongeren op de Spaanse arbeidsmarkt. Uit een onderzoek over de emigratie van jongeren in de context van de crisis blijkt dat jongeren vooral vertrekken omdat ze de arbeidsmarkt in een ander land als beter en toegankelijker zien dan die in Spanje.

Veel jongeren geven aan in een toekomst wel terug te willen keren naar Spanje om dichter bij familie en vrienden te zijn. Wel blijkt uit hetzelfde rapport dat de jongeren in het buitenland de economische situatie in Spanje in het verleden, het heden en voor de toekomst als negatiever beschouwen dan jongeren die nog in Spanje wonen.

In vergelijking met de eerdere grote emigratiegolf vanuit Spanje tussen 1946 en 1963 gaat het nu om een gelijke hoeveelheid mannen en vrouwen. Destijds waren het vooral mannen die hun heil over de grens zochten. Mannen die geen tot weinig vreemde talen spraken en vooral werkervaring hadden in de landbouw of industrie. 

Het totale aantal Spanjaarden in het buitenland bedroeg op 1 januari 2017 na een toename van 63 procent in totaal 2,4 miljoen personen. In 8 jaar tijd betekent dat een toename van 935.000 mensen. HIervan woont de grote meerderheid in de Verenigde Staten (1,5 miljoen) en in Europa (822.000). 

De meeste Spanjaarden die in het buitenland wonen zijn afkomstig uit de regio Galicië (511.830), gevolgd door Madrid (367.434), Catalonië (276.341). In de afgelopen acht jaar nam het aantal vertrekkende Spanjaarden het sterkst toe vanuit de Balearen met 132 procent, Catalonië met 97 procent en La Rioja met 88 procent.

Hierbij moet wel in acht worden genomen dat in bovengenoemde statistieken ook de Spanjaarden worden meegerekend met een dubbele nationaliteit. Er zitten veel mensen tussen die terugkeren naar landen in Zuid-Amerika, waarvan ze ook een paspoort bezitten.

Bovendien wordt alleen rekening gehouden met mensen die zich hebben ingeschreven in het register PERE. Hierdoor is het werkelijke cijfer van emigranten in het buitenland veel hoger. 

Dit vind je misschien ook leuk