Gran Canaria heeft vele gezichten. Terwijl het zuiden bekendstaat om zijn stranden en resorts, is de noordkust van Gran Canaria nog grotendeels onaangetast door massatoerisme. Hier heerst een ander ritme. Rotskliffen gaan over in de Atlantische oceaan, dorpjes ademen historie en het landschap toont het vulkanische karakter van het eiland. Wie eens iets anders wil zien van het eiland kan met de auto een schitterende route rijden langs de noordkust. Deze tien plekken geven een goede indruk van dit minder bekende, maar bijzonder intrigerende deel van Gran Canaria.
1. Iglesia de San Juan Bautista – Arucas
De kerk van San Juan Bautista in Arucas, ook wel de ‘Kathedraal van Arucas’ genoemd, is een van de meest indrukwekkende bouwwerken van Gran Canaria. De neogotische kerk werd begin 20e eeuw volledig met de hand gebouwd uit lokale blauwe basaltsteen. Binnen vind je prachtige glas-in-loodramen en verfijnd beeldhouwwerk. De bouw duurde bijna zestig jaar en weerspiegelt het vakmanschap van lokale steenhouwers. Dagelijks te bezoeken, behalve tijdens de ochtendmis op zondag.
2. Arehucas Rumfabriek – Arucas
De rumfabriek van Arehucas opende in 1884 en is een van de oudste en bekendste distilleerderijen van de Canarische Eilanden. Tijdens een rondleiding bezoek je de oude fabriek, de indrukwekkende kelder met 6.000 eikenhouten vaten en proef je verschillende soorten rum. Bekende bezoekers als Johan Cruijff en Julio Iglesias lieten hier hun handtekening achter op de rumvaten. De fabriek produceert vandaag de dag tot 20.000 flessen per uur en is vooral bekend om de populaire “Ron Arehucas”. Reserveren wordt aanbevolen, zeker in het hoogseizoen.
3. Montaña de Arucas
De Montaña de Arucas is een van de mooiste uitzichtpunten in het noorden van Gran Canaria. Vanaf de afgevlakte voormalige vulkanische krater heb je een panoramisch zicht op de stad Arucas, de omliggende bananenplantages en de Atlantische Oceaan. Op heldere dagen kun je zelfs Tenerife zien liggen.
Het uitzichtpunt is te bereiken via een wandelroute vanuit het dorp, van ongeveer 1,9 kilometer lang met een geleidelijke stijging van 140 meter. Het uitkijkpunt is bovendien goed bereikbaar met de auto.
Dankzij de combinatie van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed is dit een ideaal uitstapje voor wandelaars, fotografen en rustzoekers.
4. El Roque – Moya
El Roque is een klein kustdorpje aan de noordkant van Gran Canaria, gebouwd op een rots die uitsteekt in zee. De smalle straatjes leiden je langs dicht op elkaar gebouwde witte huisjes en bieden uitzicht op de ruige Atlantische Oceaan. Hier ervaar je vooral stilte, het geluid van de golven en een indrukwekkende zonsondergang. Aan het einde van het dorp ligt Locanda El Roque, een restaurant met een terras “als op de boeg van een schip”, bekend om zijn verse vis – waar je alleen contant kunt betalen.
Ook op andere plekjes in het dorp kun je neerstrijken op een eenvoudig terras met zeezicht, terwijl de branding tegen de rotsen slaat. Een korte wandeling door het dorpje laat bovendien zien hoe het leven er ooit was: eenvoudig, praktisch en dicht bij de natuur.
Even verderop ligt het surfgebied Soledad, populair bij gevorderde surfers vanwege een technische golf die al 500 meter uit de kust begint te breken; hier vind je ook een hostel, surfschool en restaurant, allemaal ondergebracht in Soledad Big Waves, gerund door een lokale bewoner.
5. Laurisilva-bossen – Los Tilos de Moya
Los Tilos de Moya is een van de laatste restanten van het oeroude laurierbos dat ooit het noorden van Gran Canaria bedekte. Deze vochtige, groene vallei tussen Moya en Santa María de Guía maakt deel uit van het Parque Rural de Doramas. Het park werd in 1994 uitgeroepen tot Reserva Natural Especial.
Je verkent het gebied via een goed gemarkeerd wandelpad van 2 kilometer. De route is grotendeels vlak en daarmee ideaal voor gezinnen. Het wandelpad begint bij restaurant Los Tilos de Moya, net buiten het centrum van Moya en slingert door dichtbegroeide, schaduwrijke hellingen en voert je langs bijzondere endemische plantensoorten. Aan het einde van het pad ligt een klein bezoekerscentrum met informatie over de flora, fauna en geschiedenis van dit relatief onbekende natuurgebied.
6. Flor de Guía-kaas – Santa María de Guía
In het noordwesten van Gran Canaria vind je een echte lokale delicatesse: Queso de Flor de Guía, een kaas met beschermde oorsprongsbenaming (D.O.P.) sinds 2007. De traditie van deze kaas gaat terug tot de 16e eeuw, toen boeren uit Portugal en Extremadura (Spanje) zich in de streek vestigden en het gebruik van distelbloemen als natuurlijk stremsel introduceerden. De kaas wordt ambachtelijk gemaakt van rauwe melk van Canarische schapen die vrij grazen in de omgeving van Santa María de Guía, Gáldar en Moya.
De meest kenmerkende variant, Queso de Flor, heeft een romige textuur en een licht bittere smaak dankzij de distelinfuus. De naam verwijst naar de markt van Guía, waar de kazen uit de hele regio werden verhandeld vanwege de centrale rol van het dorp in handel en bestuur. Herders verkochten hier hun overschot en konden zo eigen land en vee verwerven, wat leidde tot het ontstaan van de typische cortijos: kleine schapenboerderijen in het groene noorden van het eiland.
Wie meer wil weten over de geschiedenis en het productieproces van deze kaas, kan terecht in de Casa del Queso in Montaña Alta, een bezoekerscentrum met tentoonstellingen, rondleidingen en proeverijen. Bovendien worden er in Santa María de Guía regelmatig proeverijen en kaasmarkten georganiseerd.
7. Natuurlijke zwembaden van Roque Prieto – Guía
De natuurlijke zwembaden van Roque Prieto in het noorden van Gran Canaria bestaan uit twee met basaltblokken ommuurde baden die zich bij vloed vullen met helder oceaanwater. Dankzij de golfbrekers is het hier meestal veilig zwemmen, zelfs als de zee onstuimig is, al zijn er geen voorzieningen of toezicht. Neem waterschoenen mee, want de bodem is oneffen. Ook is het aan te raden om vroeg op de dag te komen. Dan is het er vaak nog rustig.
Elk jaar wordt hier tijdens het feest van La Madrina het beeld van de Virgen del Carmen in een grot bij de zwembaden geplaatst. Buurtbewoners komen dan samen voor een moment van bezinning ter ere van deze heilige.
Roque Prieto ligt op enkele minuten rijden van Guía en Gáldar en is bereikbaar via de wijk La Atalaya.
8. Historisch centrum van Gáldar
Gáldar was ooit de hoofdstad van een van de oude koninkrijken op Gran Canaria vóór de Spaanse verovering. Het historische centrum, sinds 1981 erkend als beschermd erfgoed, herbergt bijzondere gebouwen en sfeervolle pleinen. De Plaza Grande is een prachtig voorbeeld van een 19e-eeuwse wandelpromenade, met indrukwekkende oude bomen zoals Zuid-Amerikaanse laurierbomen en araucaria’s. De kerk van Santiago de Gáldar is een van de mooiste kerken van de Canarische Eilanden en vormt een overgang tussen barok en neoclassicisme. Op enkele meters van het plein ligt het Antonio Padrón Museum, met meer dan honderd werken van deze invloedrijke Canarische kunstenaar (geopend maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur). Gáldar combineert een rijk verleden met een levendige dorpssfeer.
9. Cueva Pintada – Gáldar
Onder het moderne centrum van Gáldar ligt een bijzondere archeologische schat: de Cueva Pintada, tegenwoordig onderdeel van een museum en archeologisch park. Het complex is gebouwd rond de resten van een pre-Spaanse nederzetting en biedt een fascinerend inkijkje in het leven van de oorspronkelijke eilandbewoners. Vanaf een loopbrug kijk je uit over de opgravingen met traditionele woningen en grotten. Blikvanger zijn de muurschilderingen met geometrische motieven, een krachtig symbool van de Canarische cultuur. Bezoek is alleen mogelijk met een gids en reserveren is verplicht.
10. Sardina del Norte – Gáldar
Sardina del Norte is een klein vissersdorp aan de noordwestkust van Gran Canaria, in de gemeente Gáldar. Het dorp heeft een rustig strand met helder water en basisvoorzieningen. Deze plek staat bekend als een van de beste plekken om te duiken op het eiland, dankzij de grote biodiversiteit onder water – van octopussen en zeepaardjes tot engelhaaien.
De oude pier was ooit een belangrijke handelsplek voor landbouw en suiker. Nu liggen er snorkelaars in het water en dobberen vissersboten voor de kust. Iets verderop ligt El Roquete, waar een in de rotsen uitgehouwen woning herinnert aan de pre-Spaanse geschiedenis van het eiland. Bij eb ontstaan langs de kust natuurlijke poelen waarin je kunt baden of zelfs snorkelen. Op een paar kilometer van het dorp staat de rood-witte vuurtoren van Punta Sardina, een geliefde plek om foto´s te maken van de zonsondergang.
Sardina is geen spectaculaire bestemming, maar juist daardoor puur en echt – een fijne afsluiter van een route langs het ruige noorden van het eiland.
Praktische informatie
De route langs de noordkust van Gran Canaria is prima te doen met een huurauto. Veel dorpen hebben centrale parkeerplaatsen. Voor wandelingen in Moya en naar de Montaña de Arucas zijn goede schoenen aan te raden. De meeste plekken zijn ook buiten het hoogseizoen goed toegankelijk.
Lees ook: Deze onbekende stad laat een verrassend gezicht van Spanje zien