Las Kellys willen portaal voor hotels die kamerpersoneel niet uitbuiten

door admin
Las Kellys willen portaal voor hotels die kamerpersoneel niet uitbuiten

Hierop kunnen toeristen hotels boeken die hun kamerpersoneel goed en netjes behandelen. Als gast ben je er dan van verzekerd dat het kamerpersoneel niet wordt uitgebuit en dat hun werkgever de CAO nakomt. De Kellys hebben via een crowdfundingportaal al 60.000 euro vergaard om hun ethisch reserveringsportaal gestalte te kunnen geven. 

Zware baan

Volgens De Kellys is het schoonmaken van hotelkamers en toeristenappartementen een van de zwaarste banen in de toeristische sector. Elke schoonmaker moet dagelijks 20 tot 30 en soms zelfs meer kamers schoonmaken. Hiervan zijn sommige in zeer slechte staat, zoals recent bleek in Benidorm. Een schoonmaakster deelde op Twitter fotos van de chaos die ze aantrof in een kamer in een viersterrenhotel, die ze moest schoonmaken in zeer korte tijd. 

‘Je bent gedwongen om een kamer in 15 minuten te doen en deze tijd is vaak al niet eens genoeg om al het afval uit een ruimte te verwijderen. Dit leidt ertoe dat veel collega’s gratis overwerken’, zegt Miriam die kamers schoonmaakt in Barcelona. 

Het ethisch reserveringsportaal zal worden opgezet in de stijl van Booking.com of Tripadvisor, maar dan alleen voor hotels en accommodaties die voldoen aan de geldende CAO. Het idee bestaat al jaren, maar werd slechts een maand geleden gelanceerd. Via het crowdfundingplatform Goteo is nu 60.000 euro ingezameld. Met dit bedrag kan een begin gemaakt worden met het project. 

Eerste portaal in Barcelona

‘Ons idee is een duidelijke boodschap te geven aan hotels en ondernemers. Of ze stoppen met ons uit te buiten, of hun bedrijf verdwijnt’, zegt Miriam, een van de woordvoerders van het collectief. Het doel is om het portaal vanaf 2022 in Barcelona in de lucht te hebben en van daaruit uit te breiden naar andere plaatsen. 

Het portaal dat ‘Central de Reservas de las Kellys’ zal gaan heten, vormt ook een mijlpaal voor de vakbond die nauwelijks vijf jaar geleden ontstond en een stem heeft gegeven aan deze werknemers richting regionale overheden, het Spaanse parlement en zelfs tot aan de Europese Commissie. 

Volgens schattingen zijn in Spanje 100.000 kamermedewerkers aan het werk, vrijwel allemaal lager opgeleide vrouwen, waarvan velen een niet-Spaanse oorsprong hebben. Tijdens het vakantieseizoen kan dit aantal verveelvoudigen en in het laagseizoen zal het minder zijn. Naast de kwetsbare arbeidsvoorwaarden, is de grote zorg het fysiek zware werk, waarvoor de Kellys zelf de rekening betalen. Volgens een onderzoek van vakbond CCOO doet 70 procent van hen aan zelfmedicatie om pijnen te verlichten of stress binnen te perken te houden. 

Minimale voorwaarden voor opname portaal

Om op het portaal van de Kellys te mogen verschijnen moeten hotels en andere toeristische accommodaties aan een minimale set voorwaarden voldoen. Die mogen zich overigens ook op vrijwillige basis aansluiten bij het initiatief. Een van die voorwaarden is dat men zich houdt aan de collectieve arbeidsovereenkomst van de Hotel en Toerismesector (die per provincie en regio kan variëren), er contracten voor onbepaalde tijd worden verstrekt aan het kamerpersoneel, er wordt voldaan aan de wetten ter preventie van arbeidsrisico’s en een gelijke beloning is voor mannen en vrouwen. 

Misschien wel de belangrijkste voorwaarde is dat hotels en appartementencomplexen hun kamerpersoneel zelf in dienst moeten hebben. Zij mogen niet werken op basis van subcontracten of ingehuurde schoonmaakbedrijven. Dit komt erg veel voor sinds de arbeidsmarkthervorming van 2012 en heeft de arbeidsomstandigheden in veel gevallen alleen maar verslechterd.

Ander initiatief

De nationale Spaanse vakbonden CCOO en UGT hebben al een soortgelijk initiatief genomen. Een paar jaar geleden begonnen deze in samenwerking met de Universiteit van Málaga met het project ‘Fair Hotels’, een beweging die ook in andere delen van de wereld bestaat. Dit portaal zou ruim een jaar geleden al gelanceerd worden en kreeg daartoe ook goedkeuring van het ministerie van Toerisme. Maar de pandemie en de impact daarvan op de sector legde vervolgens alles stil. 

Om het opnieuw in beweging te krijgen wachten de vakbonden nu op de overheid die een openbare aanbesteding moet publiceren voor een bedrijf dat de hotels en andere bedrijven gaat controleren of ze voldoen aan de vereiste arbeidsvoorwaarden voor hun personeel om zo in aanmerking te komen voor het label. Voor hotels kan zo’n etiket ‘Fair Hotel’ een grote toegevoegde waarde betekenen. Iedereen die het belangrijk vindt dat werknemers niet worden uitgebuit, kan dan een gerichte keuze maken. 

Een belangrijk verschil tussen Fair Hotels en Central de Reservas de las Kellys is dat bij Fair Hotels niet als voorwaarde geldt dat personeel intern moet zijn, dus op de loonlijst van het betreffende hotel moet staan. Als argument zeggen UGT en CCOO dat het inhuren van extern personeel niet illegaal is, dus dat ze hotels daar niet van mogen weerhouden. 

Dit vind je misschien ook leuk