Luis Rubiales gearresteerd voor miljoenenfraude na aankomst  in Madrid

door Elize van Loon
Rubiales, RFEF

Luis Rubiales, de voormalige voorzitter van de Spaanse Voetbalbond RFEF heeft zijn terugkeer naar Spanje, die gepland stond voor 6 april, vervroegd. Hij kwam woensdagochtend (iets voor 11.00 uur) met een commerciële vlucht in Madrid aan. Daar werd hij meteen aangehouden door de Guardia Civil.

Rubiales was om “werkgerelateerde redenen” in het Caribische land, zoals hij op 21 maart verklaarde. Het onderzoek naar Luis Rubiales loopt wegens vermeende miljoenenfraude met contracten met de RFEF.  Bij zijn aankomst op de luchthaven in Madrid gingen agenten van de Centrale Operationele Eenheid (UCO) van de Guardia Civil aan boord van het vliegtuig en vervolgens verliet Rubiales, vergezeld door politieagenten, de luchthaven in een zwart voertuig.

Hij is nu gearresteerd voor een deal uit 2019. Hij zou toen als voorzitter van de Spaanse voetbalbond voor 44 miljoen euro wedstrijden in de Spaanse Supercup aan Saoedi-Arabië verkocht hebben. Maar hij ontkent in alle toonaarden. De voormalig leider kwam ook in opspraak toen hij afgelopen zomer een speelster na het WK Vrouwen ongevraagd kuste. Hiervoor werd 2,5 jaar cel tegen hem geëist.

De voormalige leider wacht op het bevel van de rechter in Majadahonda. Die stelt een onderzoek in naar de voormalige voorzitter van de RFEF voor vermeende onregelmatigheden met RFEF-contracten.

Huiszoeking in Punta Cana

Op maandag werd op bevel van de rechter een huiszoeking  gedaan in een  woning in Punta Cana, in de Dominicaanse Republiek. Daarbij werd de mobiele telefoon en tablet van Luis Rubiales in beslag werden genomen. De operatie van de Guardia Civil voor mogelijke corruptie bij de RFEF onderzoekt vermeende onregelmatigheden in de contracten voor het spelen van de Spaanse Super Cup in Saudi-Arabië. Daarnaast loopt onderzoek naar andere mogelijke overtredingen.

Luis Rubiales ontkent

Rubiales ontkent in een voorbeschouwing van een interview dat hij “smeergeld” heeft ontvangen. Het interview wordt  woensdag uitgezonden op La Sexta’s ‘El Objetivo’. Rubiales verzekert dat het geld dat hij op zijn rekeningen heeft staan “het product is” van zijn harde werken. En van “investeringen” en zijn “spaargeld”. De beweringen die de media hebben gedaan over zijn geld, kloppen dan ook  niet, stelt Rubiales.

Dit vind je misschien ook leuk