Tweënhalf jaar cel geëist tegen Rubiales voor kus

door admin
Rubiales, RFEF

De ongewenste kus aan voetbalspeelster Jenni Hermoso na de finale van het Wereldkampioenschap in Sydney op 20 augustus kan Luis Rubiales duur komen te staan. Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar geëist tegen de voormalige voorzitter van de Spaanse Voetbalfederatie wegens seksuele agressie en dwang in verband met de kus.

Een ongekende zaak

Deze eis volgt op een incident waarbij Rubiales Hermoso zonder haar toestemming kuste tijdens de medaille-uitreiking na de overwinning van het Spaanse nationale vrouwenvoetbalteam. Het Openbaar Ministerie heeft ook een gevangenisstraf van anderhalf jaar geëist tegen Jorge Vilda, de voormalige coach van het nationale vrouwenteam, Rubén Rivera, de voormalige marketingdirecteur van de Federatie, en Albert Luque, de directeur van het nationale mannenteam, wegens dwang.

Naast de gevangenisstraf eist de aanklager dat Rubiales een speciaal verbod krijgt om in de sportsector te werken gedurende de duur van de straf. Ook zou hij een schadevergoeding van 50.000 euro aan Hermoso moeten betalen, twee jaar onder toezicht worden gesteld, en een communicatie- en benaderingsverbod met Hermoso krijgt voor een periode van vier jaar.

Van kus tot controverse

Het Openbaar Ministerie beschrijft hoe Rubiales op 20 augustus 2023 in Sydney Hermoso benaderde voor een protocolaire felicitatie. Hij hield haar hoofd vast met beide handen en kuste haar onverwachts en zonder haar toestemming op de lippen. Dit leidde tot een reeks gebeurtenissen waarbij Rubiales druk uitoefende op Hermoso en haar naasten. Soms deed hij dat in samenwerking met de andere beschuldigden. Het doel daarvan was dat Hermoso de kus publielijk goed zou keuren.

Deze druk omvatte onder meer het dwingen van Hermoso om een persbericht te ondertekenen op weg naar het vliegveld. Dat persbericht werd op bevel van Rubiales opgesteld door het communicatieteam van de RFEF. Ondanks haar weigeringen bleef Rubiales druk uitoefenen. Zelfs tijdens de vlucht terug naar Spanje probeerde hij haar te overtuigen om een gezamenlijke publieke verklaring af te leggen waarin werd beweerd dat de kus met wederzijdse toestemming was.

Gevolgen van de druk

Deze voortdurende druk strekte zich uit tot de dagen na het incident. Rubiales en zijn team probeerden Hermoso te overtuigen om deel te nemen aan een video die Rubiales zou vrijpleiten. Deze pogingen omvatten het benaderen van Hermoso’s familieleden met dreigementen over negatieve gevolgen voor haar persoonlijk en professioneel als ze niet zou meewerken.

Lees ook: Rubiales wacht arrestatie na terugkeer in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk