Mar Menor wordt eerste Europese ecosysteem met wettelijke status

door admin
Mar Menor wordt eerste Europese ecosysteem met wettelijke status

Na een politieke campagne voor rechtspersoonlijkheid is het wetsvoorstel aangenomen met 230 stemmen voor, 30 onthoudingen en slechts drie stemmen tegen. Gehoopt wordt dat deze maatregel de instandhouding en het herstel van de kustlagune zal versterken. 

Meningen verdeeld

De extreemrechtse partij Vox handhaafde zijn veto, en stelde dat het gaat om ‘juridische onzin’ die inspeelt op ‘een ideologische en radicale inzet’, om ‘onze maatschappij, waarin de mens centraal staat, achter ons te laten’, en ‘ons te brengen naar een ecocentrische samenleving op basis van de Agenda 2030’.

PSOE-senator Fernando Lastra dat Vox betreurde het feit dat meningen over klimaatverandering, als ‘ideologisch’ worden beschouwd en stelde dat ‘de mensenrechten juist kunnen worden verenigd met de rechten van levende wezens’.

Miguel Sánchez, van Ciudadanos, zei dat het platform ILP Mar Menor ‘het bewijs is van het falen van de regionale en nationale politiek’, waardoor ‘het maatschappelijk middenveld zich genoodzaakt zag een oplossing te vinden voor het probleem dat wij politici hebben gecreëerd’. ‘Terwijl de lagune lijdt, heeft de politiek, in plaats van op te treden, de schuld van zich afgeschud’, klaagde hij.

De woordvoerder van de Izquierda Confederal, Vicenç Vidal, weigerde te reageren op de argumenten van Vox. ‘Als we hen niet meer kunnen overtuigen met wetenschap of klimaatverandering, vraag ik hen hun veto in te trekken door zich te beroepen op de pauselijke brief of op artikel 45 van de Spaanse grondwet,’ zei hij.

Namens de Partido Popular wees senator Juan María Vázquez erop dat de partij en de regering van Murcia hun ‘onbetwistbaar respect’ hebben uitgesproken voor de eis van de ondertekenaars van de ILP. Hij wees erop dat de burgers eisen dat ecologische duurzaamheid ‘gepaard gaat’ met economische en sociale duurzaamheid. ‘Het veto zou er alleen in slagen het debat over een wetgevingstekst te beknotten’, voegde Vázquez eraan toe, die net als Vox opkwam voor ‘de landbouw van de 21e eeuw, die ten onrechte wordt aangewezen als verantwoordelijk voor de toestand van de Mar Menor’.

Ruim 600.000 handtekeningen

Het Congres van Afgevaardigden keurde afgelopen april met grote meerderheid en alleen met de stemmen tegen Vox, een Populair Wetgevingsinitiatief (ILP) goed, gesteund door meer dan 640.000 handtekeningen van burgers, om rechtspersoonlijkheid te geven aan de Mar Menor, dat wil zeggen als een onderwerp van de wet, zodat elke regering die een bepaling zou schenden schuldig zou zijn aan een misdaad en veroordeeld zou worden tot het betalen van een boete.

Na deze goedkeuring keerde het voorstel terug naar de commissie voor Ecologische Transitie en Demografische Uitdagingen, waar amendementen op de wetstekst werden ingediend, voorafgaand aan de parlementaire behandeling, die zojuist in de Senaat is afgerond.

Grootste zoutwagerlagune van Europa

De Mar Menor, de grootste zoutwaterlagune van Europa, lijdt al tientallen jaren onder elkaar overlappende schadelijke situaties, variërend van mijnbouwactiviteiten en het dumpen van afvalwater en meststoffen in de landbouw tot de komst van het toerisme in de jaren zeventig en de ongecontroleerde ontwikkeling van de kuststrook La Manga. 

Dit vind je misschien ook leuk