Moederbedrijf Zara ligt opnieuw onder vuur in Brazilië

door admin
Moederbedrijf Zara ligt opnieuw onder vuur in Brazilië

De boete kan volgens de Britse krant The Guardian oplopen tot 21 miljoen euro. Inditex tekende in 2011 een overeenkomst met de Braziliaanse overheid om de arbeidsomstandigheden arbeiders in Brazilië te verbeteren in fabrieken die kleding leveren aan de Spaanse textielketen. Deze overeenkomst kwam naar aanleiding van een schandaal rond moderne slavernij in kledingateliers. Vijftien werknemers waren gered uit een fabriek van het bedrijf AHA die grotendeels voor het moederbedrijf van Zara leverde. Een van de werknemers was 14 jaar oud.

SOMO

Ditmaal was het de actiegroep Repórter Brasil in Sao Paulo dat samen met de Nederlandse Stichting Onderzoek naar Multinationale Ondernemingen (SOMO) bewijs aan het ministerie leverde voor de slechte behandeling van maar liefst 7.000 werknemers in 67 fabrieken sinds 2012. Volgens het rapport From Moral Responsability to Legal Liability zouden 84 ongelukken hebben plaatsgevonden door slecht gebruik van machines en chemicaliën, vele ziekmeldingen als gevolg van de slechte werkomstandigheden en er zouden minderjarigen aan het werk worden gezet. Er werden 22 gevallen geconstateerd van arbeiders die een buitensporig aantal uur achtereen aan het werk waren: soms meer dan 16 uur per dag of een 7-daagse werkweek.

‘Kleine overtredingen’

Volgens Inditex gaat het vooral om kleinere overtredingen zoals slechte stoelen om op te zitten. Het bedrijf is naar eigen zeggen al begonnen aan de verbetering van de arbeidscondities in de supply chain. Ook zou het rapport van de Braziliaanse overheid onnauwkeurigheden en onjuistheden bevatten. Het bedrijf onderneemt juridische stappen tegen het rapport van de inspectie.

Eerder waarschuwen

Een woordvoerder van Inditex liet weten van mening te zijn dat de Braziliaanse overheid hen eerder had moeten waarschuwen over mogelijke problemen, zodat er wat aan gedaan had kunnen worden. ‘Inditex lost elke kwestie op, zodra deze aan ons wordt gemeld sinds de overeenkomst uit 2011 met de arbeidsinspectie in Brazilië’.

‘Obscure supply chain’

Volgens SOMO leiden de lage consumentenprijzen van de kleding van Inditex gecombineerd met de zeer korte levertijden tot een ‘obscure supply chain’, waar schendingen van mensenrechten makkelijker kunnen gebeuren. ‘Om aan de eisen te kunnen voldoen en onverwachte orders te kunnen leveren, kunnen fabrieken bepaalde productieprocessen uitbesteden aan andere fabrieken zonder daarover de klant te informeren’, aldus SOMO in een rapport over Inditex.

Dit vind je misschien ook leuk