Mogelijke terugkeer stierenvechten op Mallorca

door admin
Mogelijke terugkeer stierenvechten op Mallorca

In 2017 werden door de regionale regering van de Balearen diverse elementen van het stierengevecht verboden. Hierdoor werd het onmogelijk een echte ‘corrida’ te houden, waarin een stier wordt verwond en uiteindelijk gedood. Ook mochten geen paarden meer gebruikt worden. In december 2018 verklaarde het Spaanse Grondwettelijk Hof verschillende artikelen binnen deze wet ongrondwettelijk.

Andere elementen van de wet bleven staan, zoals het onderwerpen van de stierenvechters en stieren aan een dopingtest en een verbod op de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot de stierengevechten. Verder moest de arena ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers én beschikken over een operatiekamer. Allemaal voorwaarden waar de huidige arena in Palma niet aan voldoet en waar bouwwerkzaamheden voor nodig zijn. Een inspectie vanuit de gemeente zal het gebouw moeten controleren maar deze heeft nog niet plaatsgevonden. Amper twee dagen vóór het stierengevecht is dus niet duidelijk of deze door zal gaan. De organisatoren hebben voor vrijdag een speciaal evenement aangekondigd om het 90-jarig bestaan van de arena te vieren.

Zondag kwamen tientallen tegenstanders van het stierenvechten bij elkaar voor het gemeentehuis in Palma om te protesteren en te eisen van de gemeente het gevecht af te gelasten. Ze droegen daarbij spandoeken met teksten als ‘no es cultura es tortura’ (het is geen cultuur, het is marteling) en ‘Mallorca no asesina’ (Mallorca moordt niet).

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) heeft al aangekondigd naar Mallorca af te reizen als het stierengevecht uiteindelijk wel wordt gehouden. Jarenlang werkte CAS intensief aan het einde van de traditionele stierengevechten op de Balearen met de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), met AnimaNaturalis, ondersteund door HSI. Tijdens deze campagne werden ruim 360.000 handtekeningen verzameld. De steun onder de bevolking van de Balearen was groot. 

Ook andere organisaties tegen stierenvechten en dierenmishandeling zullen vrijdag bij de arena hun opwachting maken als het stierengevecht doorgaat. ‘We willen zien of aan het verbod op verkoop van alcohol aan minderjarigen wordt voldaan bijvoorbeeld. Als het gevecht niet tegengehouden kan worden, kunnen we ze het op zijn minst moeilijk maken’, zo in hun insteek. 

Dit vind je misschien ook leuk