Na het Alhambra krijgt ook Mar Menor een digitale tweeling

door admin
Digitale tweeling Mar Menor

‘Digitale tweeling’ van de Mar Menor begint voorspellingen te maken op basis van een database met 20 miljoen gegevens. Het baanbrekende platform voor de Mar Menor zal in de komende fasen een driedimensionaal model van de lagunebodem bevatten.

De Mar Menor is een zoutwaterlagune aan de kust van de regio Murcia in Spanje, bekend om zijn ondiepe wateren en diverse flora en fauna. De binnenzee wordt door milieuvervuiling ernstig bedreigd. Het langverwachte ‘digitale tweeling’ project van de Mar Menor staat op het punt om zijn potentieel te onthullen met betrekking tot het huidige welzijn van het lagune-ecosysteem en de omliggende gebieden. De minister van Milieu, Universiteiten, Onderzoek en de Mar Menor van de regio Murcia, Juan María Vázquez, beschreef het project als een “waarschuwingssysteem” dat cruciale beslissingen zal ondersteunen. Dat kan het systeem doen zowel in noodgevallen als bij de evaluatie van langetermijneffecten van overheidsmaatregelen.

Indrukwekkende database

De indrukwekkende database bevat 20 miljoen gegevens, die voortdurend worden bijgewerkt. Hiermee wordt het digitale tweelingproject van de Mar Menor gepresenteerd als een essentieel hulpmiddel voor het monitoren van de gezondheid van de lagune. In deze eerste fase biedt het al 120 interoperabele diensten. Daarnaast zal het beheerorgaan de beschikking krijgen over een nieuw vaartuig dat nauwkeurige metingen van de lagunebodem zal uitvoeren. Daarmee ontstaat een gedetailleerd beeld van de huidige toestand en evolutie ervan.

Het project zal openbaar toegankelijk zijn. Minister Vázquez benadrukte het belang van interoperabiliteit tussen de verschillende systemen. “Uiteindelijk zal er één enkel ‘digitaal tweeling’ systeem zijn, gevoed door gegevens van meerdere instanties,” legde hij uit.

Andere inzichten

Naast het monitoren van het ecosysteem, zal het digitale tweelingproject ook inzicht bieden in het gebruik van het land rondom de Mar Menor. Verder zal het simulaties leveren van mogelijke effecten van overstromingen op de omliggende bebouwing. Deze geavanceerde benadering zal een cruciale rol spelen bij het begrijpen en beheren van de complexe dynamiek van dit unieke mariene milieu.

Waarom wordt de Mar Menor bedreigd?

De Mar Menor wordt bedreigd door verschillende factoren, waaronder vervuiling door landbouwchemicaliën, overmatige ontwikkeling langs de kustlijn, afvalwaterlozingen en klimaatverandering. Deze bedreigingen hebben geleid tot ecologische problemen zoals algenbloei, verlies van biodiversiteit en degradatie van het ecosysteem van de lagune.

De gezondheid van Mar Menor is van cruciaal belang voor het toerisme in de regio. Tienduizenden toeristen komen jaarlijks af op zijn prachtige stranden, kalme wateren en uitstekende omstandigheden voor watersporten zoals zeilen, windsurfen en kitesurfen.

Digitale tweeling Alhambra

Vorig jaar werd bekendgemaakt dat het Alhambra in Granada een digitale tweeling krijgt met behulp van AI. De initiatiefnemers willen met het project de bezoekerservaring aan het veelbezochte monument verbeteren. Door middel van simulaties en augmented reality wil het initiatief bezoekersstromen analyseren en optimaliseren, waardoor verrijkende ervaringen worden geboden.

Dit vind je misschien ook leuk