De verwoestende DANA die Valencia op 29 oktober trof, heeft wetenschappers wereldwijd verbijsterd. De Spaanse fysicus Francisco Javier Tapiador, die verbonden is aan de NASA, spreekt van een “absurde hoeveelheid”. Het was zoveel dat zelfs de GPM-satelliet de metingen niet meer konden bijhouden en overbelast raakte.
Tapiador is hoogleraar Aardwetenschappen aan de Universiteit van Castilla-La Mancha en zegt dat de GPM-satelliet van NASA op 29 oktober meer neerslag registreerde dan ooit tevoren gemeten. “De satelliet was ingesteld op een maximale meting van 200 millimeter per uur, maar die grens werd volledig overschreden,” vertelt hij in de krant El Mundo. De metingen moesten halverwege worden stopgezet omdat de hoeveelheid regen de capaciteit van het apparaat overtrof, waardoor deze overbelast raakte.
De Spaanse meteorologische dienst AEMET meldde dat Turís, een plaats vlak bij Valencia, het nationaal record verbrak met 185 millimeter regen per uur, en maar liefst 771 millimeter in 24 uur. “Het is waanzin om zo veel regenval binnen zo korte tijd te zien,” zegt Tapiador. “We dachten niet dat dit in Spanje mogelijk zou zijn.”
Klimaatverandering in de praktijk
Voor Tapiador is deze extreme regenval een bevestiging van wat wetenschappers al dertig jaar voorspellen. “Dit soort situaties zal door klimaatverandering steeds frequenter en intenser worden,” zegt hij. “In het Middellandse Zeegebied hebben we altijd te maken gehad met intense regenbuien, maar deze zullen nu steeds destructiever worden.” De wetenschapper benadrukt dat de recente gebeurtenissen in Valencia niet op zichzelf staan. “We zien dit soort fenomenen steeds vaker, zowel in Europa als in de rest van de wereld. Het is tijd om ons aan te passen en strategieën voor het verzachten of verminderen van de negatieve gevolgen van klimaatverandering te ontwikkelen.”
Opniew afstemmen overbelaste satelliet noodzakelijk
De verwoestende regenval heeft NASA doen besluiten de GPM-satelliet opnieuw te kalibreren. “Als er weer zo’n hevige bui komt, willen we die beter kunnen meten,” aldus Tapiador. Hij werd persoonlijk door NASA gevraagd extra gegevens te verzamelen toen de organisatie opmerkelijke meetresultaten binnenkreeg. “We hebben drie dagen gewerkt om alle data te verzamelen en nieuwe kaarten te maken. Dit soort informatie helpt ons om toekomstige extreme weerpatronen beter in kaart te brengen en te begrijpen.”
Lees ook: Meer DANA’s recordhitte en verwoestende stormen in Spanje