Nederlandse orthopeed Joris van der Lugt begint in Spanje

door admin
Nederlandse orthopeed Joris van der Lugt begint in Spanje

InSpanje.nl wilde meer weten over de diensten die deze ervaren specialist gaat bieden aan Nederlandstalige patiënten in het zuiden van Spanje en sprak hem in mei aan de Costa del Sol. Van der Lugt werkt al jaren als heup- en kniespecialist in de regio’s Den Haag, Zoetermeer en Utrecht. Met zijn vakkundigheid bezorgt hij veel mensen niet alleen een nieuwe heup of knie, maar ook een nieuw leven, waarin na lange tijden van pijn en lijden weer bewogen, gewandeld en gefietst kan worden.

Heupoperaties met nieuwe methode en veel sneller herstel

Terwijl velen vooral een heupoperatie associëren met een heftige ingreep en een langdurige weg naar herstel, is de operatie bij Van der Lugt heel wat minder ingrijpend. Hij past namelijk de Direct Anterior Approach (DAA) toe. Die term zegt een leek waarschijnlijk niets, dus leg hij het ons uit: “Het is een spiersparende benadering en niet zoals vroeger dat je een hele grote snee moest maken door spieren heen. De mensen die ik opereer, gaan allemaal lopend naar huis en kunnen na twee weken de krukken al afbouwen!”.

Het grootste voordeel van de DAA-benadering (van de voorkant) bij het plaatsen van een heupprothese zit hem in het feit dat er geen spieren los-, en dus ook niet vastgemaakt hoeven te worden. Daardoor herstelt de patiënt veel vlotter. Een bijkomend voordeel is volgens Van der Lugt dat de operatie slechts een uur in beslag neemt.

De orthopeed wijst ons er ook op dat deze benadering in Nederland nu zo’n beetje standaard is maar in Zuid-Spanje is dat een ander verhaal. “Zo’n benadering was hier nog nooit gedaan, toen ik het voor het eerst hier deed, stonden er twintig mensen te kijken”.

Hij vervolgt: “We zijn met die minder invasieve benadering begonnen in 2008 in Den Haag. Nadat ik het heel veel heb gedaan, ben ik overal in het land mensen gaan opleiden. Dat is hard nodig want het enige nadeel van deze techniek is de lang leercurve. Je moet ongeveer honderd operaties doen voordat je de benadering een beetje onder de knie hebt. De oude benadering is veel eenvoudiger omdat je van de achterkant veel gemakkelijker bij het heupgewricht komt. “In Nederland wordt nu al iets van 40% van de heupoperaties uitgevoerd volgens deze benadering aan de voorkant.” Van der Lugt wil ook in Spanje artsen gaan opleiden voor die nieuwe benadering. “In Nederland heb k nu 16 assistenten om op te leiden, dat is hartstikke leuk!”

Heupoperatie bij drie beste operaties in de Nederlandse gezondheidszorg

Veel mensen stellen volgens Van der Lugt uit angst een operatie uit. Maar die angst is volgens hem ongegrond. “Zo’n operatie is hartstikke dankbaar en de kans op complicaties is gewoon heel erg klein. Er is minder dan één procent kans op een infectie, maar dat kun je meestal gewoon oplossen met een schoonmaakoperatie en antibiotica. Van de drie beste operaties in de Nederlandse gezondheidszorg qua kleine investering en grote gezondheidswinst staat de heupoperatie op twee, vlak na de staaroperatie. Natuurlijk kun je zo’n heup of knie wel een tijdje met injecties in knie of heup oplappen, maar dat zijn toch lapmiddelen die vooral uitstel van executie vormen”.

Knieoperaties

Ook bij knieoperaties zijn wat dat betreft vorderingen gemaakt. Van der Lugt: “Vroeger waren er enorme japen nodig maar de sneetjes worden steeds kleiner en het gebeurt nu allemaal zonder lijm. In plaats van de protheses vast te lijmen, groeit het tegenwoordig gewoon aan het bot vast om daar muurvast te blijven zitten. Als dan over 20 jaar het plasticje gaat slijten, dan vervang je dat gewoon en ga je weer verder. Het is veel minder heftig allemaal”.

FlexClinics

Van der Lugt opent FlexClinics, zijn orthopedie-praktijk voor heup- knie- en hersteloperaties, in de privékliniek Hospital Ceram in Marbella. Bij FlexClinics kunnen patiënten terecht voor planbare zorg. Alle andere acute, niet-planbare zorg zoals breuken of infectiebehandelingen voert hij uit onder de vlag van Hospital Ceram. “Die privékliniek is opgericht door Spanjaarden maar er werkt heel veel Engelstalig personeel. Ze zijn daar gespecialiseerd in plastische chirurgie en gynaecologie en vruchtbaarheidsbehandelingen en hebben vooral internationale patiënten. Nu willen ze daar ook orthopedie aan toevoegen.

Ik heb daar 2019 al mijn eerste operatie gedaan en werd daarbij vanuit Nederland geholpen door FlexClinics. Die hadden al buitenlandervaring omdat ze in Portugal bezig waren met een anesthesist en een paar orthopeden.” Van der Lugt’s plan is om over een tijdje als zijn praktijk hier van de grond is, ook andere Nederlandse artsen gelieerd aan FlexClinics te laten invliegen voor andere type orthopedische ingrepen, zoals voet- of schouderoperaties. “En dan kan ik de nazorg doen. Bijvoorbeeld van iemand die een grote teen recht wil laten zetten, kan ik de nacontroles doen in Marbella, terwijl de collega orthopeed alweer in Nederland zit.”

Verder wil hij patiënten in Marbella zien die vervolgens in Nederland geopereerd kunnen worden of andersom. “Dat allemaal natuurlijk in overleg met de verzekeraar en afhankelijk van hoeveel waar wordt vergoed.”

Betaalt de verzekering een knie-of heupoperatie in Spanje wel?

Over verzekeringen gesproken, vragen we de specialist hoe dat precies in zijn werk gaat, want vergoeden die wel zomaar een operatie in het buitenland? “Nederlandse verzekeraars betalen 70 procent van het tarief in Nederland. Soms is dat genoeg om een groot deel te laten vergoeden, misschien moet je nog zo’n 2.000 euro bijbetalen, maar in elk geval heb je gewoon hier je operatie. We kunnen alles regelen voor mensen die uit Nederland komen, hotel of appartement, fysiotherapie. Daarvoor werk ik ook samen met een Nederlandse fysiotherapeut en de Britse fysiotherapiepraktijk Body Works in San Pedro.”

Op de vraag hoe het dan zit met Nederlanders die in Spanje wonen en een Spaanse privéverzekering hebben, vertelt Van der Lugt dat ze nog geen samenwerkingen hebben met Spaanse particuliere zorgverzekeraars. “Maar dat is wel het plan. Als het allemaal een beetje loopt gaan we naar die verzekeraars toe. Tot dan moeten mensen van tevoren checken bij hun verzekeraar wat ze vergoed krijgen en daar een verklaring van meenemen en de operatie zelf voorschieten.” De prijs in Spanje voor een nieuwe heup of knie is 12.500 euro en verzekeraars in Nederland betalen vaak rond de tienduizend euro terug.

Second opinion

Een andere belangrijke functie die Van der Lugt hier in Spanje kan hebben voor aan de Costa del Sol woonachtige Nederlandstaligen is het geven van een second opinion. “Als je hier in het ziekenhuis komt en je hebt geen idee wat zo’n dokter allemaal heeft verteld, kan ik je wellicht verder helpen.”

Wie meer wil weten of al een afspraak wil maken met Joris van der Lugt kan kijken op zijn website www.jorisvanderlugt.nl.

Dit vind je misschien ook leuk