In 2023 heeft de inflatie gezorgd voor een daling van 3,53% in de bierconsumptie onder de Spanjaarden, vooral binnen de horeca. Ondanks deze afname, zorgden toeristen ervoor dat de biersector het jaar afsloot met een algehele stijging van 2,84%. Dat heeft gezorgd voor een nieuw record van 43,04 miljoen hectoliter.
Een opvallende factor in deze afname is de sluiting van 8.901 horecagelegenheden. Dat komt neer op een daling van 3,2% ten opzichte van 2022 en een daling van 11% ten opzichte van 2019. Ondanks een stijging van 6,84% in het bierverbruik binnen de horeca, blijft het niveau nog steeds aanzienlijk lager dan vóór de pandemie, toen 70% van het bier in Spanje buitenshuis werd geconsumeerd.
Toerisme als redder van de horeca
De toename van buitenlandse toeristen was cruciaal voor de groei in de horeca. Terwijl het bierverbruik onder Spanjaarden in bars met 4,39% daalde, steeg het verbruik onder toeristen met 22,52% ten opzichte van 2022, volgens gegevens van het rapport van Cerveceros de España en het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding.
Succes van alcoholvrij bier
Een lichtpuntje in de nationale consumptiecijfers is de groei van alcoholvrij bier, dat nu 14% van het verbruik per hoofd uitmaakt. Vooral Spanjaarden hebben bijgedragen aan deze stijging, met een verkoop van 3 miljoen hectoliter, een toename van 3,5% ten opzichte van 2022.
Verkoop en productie
Ondanks de daling in consumptie, daalden de totale bierverkopen slechts met 0,7%, tot 38,67 miljoen hectoliter, waarvan 52,5% in de horeca en de rest via het voedingskanaal. Dit kanaal zag een daling van 3,1% in het verhandelde volume ten opzichte van 2022.
Generatieverandering
Jacobo Olalla, directeur-generaal van Cerveceros de España, benadrukt dat jonge mensen tussen 18 en 30 jaar steeds meer matig bier drinken. Uit de gegevens blijkt dat 53,6% van hen hun alcoholconsumptie hebben verminderd en 13,3% meldt een lager bierverbruik in de horeca.
Ambachtelijke brouwerijen onder druk
Ambachtelijke brouwerijen hadden het zwaar, met een afname van 5% in het aantal productielocaties in 2022, wat een daling van 38% ten opzichte van 2019 betekent, veroorzaakt door de crisis in grondstoffen en stijgende productiekosten.
Productie en economische impact
De totale bierproductie in Spanje steeg met 0,78% ten opzichte van 2022 en 4,91% ten opzichte van 2019, met een totaal van 41,3 miljoen hectoliter. Hiermee is Spanje de tweede grootste bierproducent in de EU, na Duitsland, en de achtste wereldwijd. Het bierrepert genereert 540.000 banen in Spanje en draagt meer dan 6,5 miljard euro bij aan de staatsinkomsten, goed voor 2,6% van de totale belastinginkomsten. Daarnaast vertegenwoordigt bier meer dan 5,2 miljard euro in de totale toeristische uitgaven en 1,3% van het BBP van het land.
Bier in Spanje nog steeds relatief goedkoop
Spanje staat in Europa met 54 liter per persoon op de 9e plaats van landen met de grootste bierdrinkers. Deels is dat te danken aan de prijs van het bier. Die ligt in Spanje lager dan in andere vakantielanden zoals Frankrijk, Italië en Griekenland. De gemiddelde bierprijs voor een halve liter bier in een restaurant van 35 Europese landen ligt op 3,87 euro. Het duurste land is Noorwegen met 8,50 euro per halve liter bier en het goedkoopst is een halve liter bier in Oekraïne met1,53 euro. In Spanje kost een halve liter bier in een restaurant gemiddeld 2,80 euro.
Goedkoopste bier van Europa in Valencia
Een ander rapport heeft geconcludeerd dat Valencia, samen met Porto, de stad is met de goedkoopste bierprijzen in de Europese Unie. Deze studie analyseerde 70 steden, 8.000 bars en pubs en meer dan 40.000 online beoordelingen om de beste en meest betaalbare biertjes te vinden. Valencia biedt niet alleen goedkoop bier, maar heeft ook een rijke biercultuur met traditionele bieren zoals Turia, geproduceerd sinds 1935. De stad viert bovendien zijn eigen versie van het Oktoberfest, gehouden in september, en het Porró Fest, een lokale variant van het beroemde Duitse bierfestival.
Lees ook: Het beste supermarktbier in Spanje kost veel minder dan 1 euro