Nieuwe dienst met waterbus in Barcelona verbindt Rambla met Barceloneta

door Else Beekman
waterbus

Afgelopen week werd de nieuwe waterbus in de oude haven van Barcelona in gebruik genomen. Deze veerdienst zorgt voor een snellere verbinding tussen het centrum en de populaire wijk Barceloneta.

De langverwachte waterbus die de kade van Drassanes (aan het einde van de Rambla) en de pier van Barceloneta (nabij het W-hotel) met elkaar verbindt, is nu operationeel. Afgelopen woensdag presenteerde het havenbedrijf van Barcelona twee elektrische catamarans, die in beheer zijn van transportbedrijf Alsa. Deze boten verbinden het centrum met de wijk Barceloneta en brengen de inwoners en bezoekers zo dichter bij het populaire havengebied Nova Bocana.

Minder drukte in de zomer

De nieuwe waterbusdienst is een directe verbinding die vooral bedoeld is om de drukte tijdens de zomer in de wijk Barceloneta te verlichten. De haven biedt zo een kortere route over zee naar Nova Bocana, een van de nieuwste trekpleisters van de stad. Dankzij deze dienst kunnen mensen die via Plaça Catalunya en La Rambla naar Barceloneta willen, de drukke wandelroute langs Passeig de Colom en Passeig de Joan de Borbó vermijden. Deze route door Barceloneta raakt overvol zodra het zomerseizoen begint en ook de reguliere bussen zitten dan vaak vol. De nieuwe veerdienst biedt dus een praktische en efficiënte oplossing voor de mobiliteit in de stad.

Duurzaam en betaalbaar

De reis duurt ongeveer 10 minuten en de twee elektrische waterbussen hebben een capaciteit van respectievelijk 56 en 84 passagiers. Beide catamarans varen op zonne-energie en elektriciteit en kunnen acht uur achter elkaar varen. De dienst is beschikbaar van 7:00 tot 19:00 uur en een enkele reis kost 1,90 euro. “Het kost minder dan de lijnbus,” benadrukt David Pino, directeur van het oude havengebied Port Vell, tijdens de presentatie. Hij voegde eraan toe dat er al meer dan 15 jaar wordt gesproken over het opzetten van deze dienst.

Verkeer ontlasten

De burgemeester van Barcelona, Jaume Collboni, was ook aanwezig bij de presentatie. Hij benadrukte dat deze nieuwe dienst gunstig is voor de inwoners van Barceloneta, omdat de waterbus “het verkeer in de wijk zal ontlasten”. Daarnaast gaf hij aan dat het project onlosmakelijk verbonden is met de transformatie van de wijk Ciutat Vella. De waterbus is volgens hem “niets meer dan een uitbreiding” van de werkzaamheden aan La Rambla en Via Laietana.

Lees ook: Luchthaven Málaga bereidt taxidienst voor met onbemande drones

Dit vind je misschien ook leuk