Nog geen verplichte verzekering en cursussen voor hondenbezitters in Spanje

door admin
Nog geen verplichte verzekering en cursussen voor hondenbezitters in Spanje

De verplichte onderdelen zoals de aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters, een training voor nieuwe eigenaren en een nationaal register voor huisdieren, zijn uitgesteld. De regering heeft namelijk nog geen specifiek reglement dat deze maatregelen tot in detail uitwerkt.

Lees ook: Spanje verplicht verzekering voor baasjes van honden

Daarom heeft het ministerie van Sociale Rechten deze week een brief gestuurd naar de colleges van dierenartsen en andere relevante overheidsinstanties. In de brief wordt erkend dat de verplichtingen in de wet nog niet nageleefd kunnen worden totdat het specifieke reglement gereed is en ook is goedgekeurd. Voor nu blijft alleen de verplichte verzekering voor potentieel gevaarlijke honden bestaan.

Politieke struikelblokken

Volgens het ministerie is hetzelfde probleem opgetreden als bij de toelatingsexamens voor de universiteit en sportreglementen. De regering is momenteel demissionair en daarom kon de noodzakelijke aanvullende wetgeving niet worden goedgekeurd. “Dit reglement komt in de vorm van een Koninklijk Besluit en vereist een volwaardige regering om het goed te keuren,” aldus ministeriële bronnen. Zij verzekeren dat de tekst klaar is om goedgekeurd te worden zodra de politieke situatie dat toelaat. Op dit moment doet Pedro Sánchez met zijn partij PSOE verwoede pogingen een regering te kunnen vormen, nadat dit zijn opponent Alberto Nuñez Feijoo van de PP niet is gelukt.

Gevolgen en toekomst

De vertraging in de uitvoering van de Dierenwelzijnswet roept vragen op over de bescherming die de nieuwe wet biedt aan dieren. Nu de wet zijn volledige potentieel niet kan bereiken, blijven veel dieren en hun eigenaren in een juridisch grijs gebied, in afwachting van verdere ontwikkelingen.

Lees ook: Zorgen over overlast van zwerfdieren door nieuwe welzijnswet

Dit vind je misschien ook leuk