Nog steeds gloeiende lava op La Palma ruim 4 maanden na einde uitbarsting

door admin
Nog steeds gloeiende lava op La Palma ruim 4 maanden na einde uitbarsting

Het Instituut voor Vulkanologie van de Canarische Eilanden (Involcan) meldde donderdag dat vulkanologen nog steeds gloeiende lava zien in sommige ventilatieopeningen van de krater. Ondanks de officiële beëindiging van de uitbarsting op La Palma, blijven experts in de buurt van de vulkanische kegel  verschillende analyses uitvoeren. 

De uitbarsting van de vulkaan La Palma, in Cumbre Vieja, duurde drie maanden en hield bijna vijf maanden geleden op, maar er is nog steeds magmatisch materiaal met temperaturen tot 1.000 graden en hoge gasemissies in kustgebieden zoals La Bombilla of Puerto Naos.

Vulkanologen van het National Geographic Institute (IGN) publiceerden in april op sociale netwerken een afbeelding van een temperatuurmeting van magmatisch materiaal, nog steeds gloeiend, in de krater ten zuiden van de kegel waarin het resultaat te zien is: 977 graden Celsius.

Enorm volume magmatisch materiaal

María José Blanco, directeur van de IGN op de Canarische Eilanden, vertelde tegen persbureau Efe dat “het normaal” is dat er nog steeds zulke hoge waarden gemeten worden, omdat er een “enorm” volume magmatisch materiaal is dat blijft afkoelen.

Hij voorspelt dat “het lang zal duren om de temperatuur te verlagen” en voegt daaraan toe dat het materiaal bedekt is met een laag die als thermische isolator fungeert. Het kan wel jaren duren.

Waterdamp- en gasemissies 

Naast gloeiend materiaal is er nog een andere bedreiging: waterdamp- en gasemissies, die het gebruik van specifiek beschermingsmateriaal vereisen. María José Blanco verduidelijkt dat de gebieden die zijn opengesteld voor publiek om de vulkaan van La Palma te bezoeken “niet in de buurt zijn” van die “gevaarlijke” punten die vanwege hoge temperaturen en gassen schadelijk zijn voor de gezondheid. Bovendien is de grond op die punten “erg heet”. Daarom is daar speciaal schoeisel vereist zoals die door brandweerlieden wordt gebruikt.

Ook geen afname van de gasemissies

Net als de temperaturen in de kegels, wordt momenteel geen afname van de gasemissies waargenomen op de punten aan de kust, waar de lava zich tijdens de uitbarsting op La Palma bewoog totdat deze in de zee stroomde en de fajana’s creëerde.

María José Blanco wijst erop dat de IGN dagelijks metingen doet in Puerto Naos bij een van de stations in het La Bombilla-gebied. Hier worden waarden geregistreerd die de limietniveaus van de sensoren overschrijden: 50.000 delen per miljoen.

“Er is geen voorspelling van wanneer de gasemissies kunnen afnemen”, geeft hij toe. Hij gaf ook aan dat het wetenschappelijk comité vrijdag bijeen zal komen om verschillende voorstellen te analyseren om de monitoring van waarden te verfijnen. Dat is belangrijk omdat er nog steeds honderden mensen niet naar hun huizen terug kunnen keren.

Bekijk ook: Vijf maanden na begin uitbarsting van vulkaan zien bewoners La Palma nog geen toekomst

Het idee is, legt Blanco uit, om meer meetpunten in te zetten, zodat “degenen die beslissingen nemen” op het gebied van civiele bescherming meer gedetailleerde informatie hebben.

Stavros Metetlidis, IGN-vulkanoloog, vertelt Efe dat er waarschijnlijk al vóór deze laatste uitbarsting op La Palma gassen zijn vrijgekomen in andere delen van het eiland, zoals in de Fuente Santa of in de buurt van de vuurtoren van Fuencaliente.

Zijn theorie over de hoge gasemissies in La Bombilla en Puerto Naos is dat deze zijn verhevigd door de bijdrage van vers magma, met een hoger percentage CO2, op een geringe diepte en door het breken van de bodem veroorzaakt door de seismische activiteit geassocieerd met de uitbarsting. Dit kan ook op andere punten gebeuren “maar daar meten we niet om het simpele feit dat daar niemand woont”, zegt hij.

Wanneer stopt de uitstoot van gassen?

Meletlidis heeft geen antwoord op de vraag wanneer de uitstoot van gassen stopt. “Als het om een zwembad ging waarvan je zou willen weten hoelang het zou duren voor het leeg was, dan meet je de capaciteit en de diameter van de kraan. Maar bij een vulkaan weet je niet hoeveel magma dat gas bijdraagt”, legt de vulkanoloog uit. Hij voegt toe dat bij een uitbarsting er maar “heel weinig” materiaal naar de oppervlakte komt. “Sommigen zeggen dat het slechts op 10% gaat”. 

Bekijk ook: Bedrag van directe schade van vulkaanuitbarsting La Palma bekend

Dit vind je misschien ook leuk