Noodoproep aan de Costa del Sol: dringende hulp nodig voor deze dierenopvang

Zonder voldoende hulp heeft Todos los Caballos del Mundo heeft nog slechts drie maanden

door admin
dierenopvang

De Spaanse zussen Concordia en Virgina van dierenopvang Todos Los Caballos del Mundo vragen wanhopig om hulp. Als die niet tijdig komt, moet de dierenopvang die zij samen runnen in Alhaurín el Grande, Zuid-Spanje, over maximaal vier maanden definitief haar deuren sluiten. Dat betekent dat meer dan 300 dieren op straat komen te staan.

Paarden aangetroffen in septic tanks, galopperend over de weg; aangereden katten die niemand wil adopteren vanwege hun ernstige ziekten; honden opgesloten in stinkende vuilnisbakken of aan korte kettingen bij een verlaten boerderij, krokodillen die vastzitten in belachelijke ruimtes, wachtend op een koper; leeuwen ‘gered’ uit circussen met een klein busje als verblijfplaats. Concordia en Virginia hebben allerlei soorten dieren gevonden, opgelapt en een nieuw leven gegeven.

Todos los Caballos del Mundo; niet alleen paarden

Het begon ruim twintig jaar geleden met Concordia’s komst naar Málaga waarze veel in de steek gelaten paarden aantrof. Dat was het begin van Todos los Caballos del Mundo. Al te vaak troffen ze bij de te redden paarden ook honden, katten of andere dieren aan. Vandaar dat ondanks de naam ‘Alle paarden van de wereld’ ze alle soorten dieren opvangen. De enige gemene deler die deze dieren hebben is dat ze door mensen zijn mishandeld, misbruikt of verwaarloosd.

Sindsdien hebben ze al duizenden dieren kunnen helpen. Op het moment huizen er paarden, ezels, schildpadden, geiten, pauwen, kalkoenen, tropische vogels, kippen, fretten en natuurlijk honden en katten op hun stuk grond van 78.000 vierkante meter. Alle dieren leven zoveel mogelijk in vrijheid. Ze kunnen op slechts praktische beperkingen na gaan en staan waar ze willen.

paarden

Opvang van door alles en iedereen afgewezen dieren

Todos los Caballos del Mundo richt zich op zwerfdieren die door andere opvangcentra direct afgemaakt zouden worden omdat ze te ziek of e getraumatiseerd zijn. De opvang vormt letterlijk hun laatste toevluchtsoord. De zussen proberen met alle middelen en kennis die ze hebben, een grote dosis liefde en doorzettingsvermogen deze dieren weer beter te maken om ze een tweede en ook goed leven te bezorgen. Dat doen ze op basis van de missie dat ze alle dieren opvangen tot hun allerlaatste moment en er daarmee voor te zorgen dat niemand ze ooit nog kwaad kan doen. Zelfs na hun dood blijven ze op het terrein. Ze worden daar begraven en krijgen allemaal een eigen, autochtone boom op hun graf. Iedereen die dat wil, is welkom om er te komen kijken.

honden

Waarom is de nood nu zo hoog?

Al was het voor Concordia en Virginia –  net zoals voor elk goed doel – nooit eenvoudig om donaties te werven, nu zitten ze in zulk zwaar weer dat ze nog drie, maximaal vier maanden hebben. Deels komt dat doordat het afgelopen jaar door de aanhoudende droogte de kosten voor hooi, stro en granen zijn verdrievoudigd. Daarbij zijn de vervoerskosten verdubbeld en bovenal is de belangrijkste donateur voor de paardenin Duitsland na tien jaar gestopt met doneren omdat deze in Duitsland een eigen paardenopvang is begonnen. Als genadeklap ging de donateur van hun paardenvoer failliet.

Hoe kun je helpen?

Nu hangt de dreigende sluiting als een zwaard van Damocles boven Todos los Caballos del Mundo. Om een onnodig en treurig einde van dit mooie project en opnieuw een onzeker lot voor zeker 300 dieren te voorkomen, zijn er tal van manieren waarop je Todos los Caballos del Mundo kunt helpen. We zetten ze voor je op een rij.

  1. Doneer geld. Dat kan direct op de bankrekening van Todos los Caballos del Mundo, via PayPayl, via Bizum of in cash als je langskomt. Elk bedrag, hoe klein ook, is welkom.
  2. Sponsor een dier of een groep dieren
  3. Doneer voer of hooi. Dat kan direct bij de leveranciers door te melden dat het voer is bestemd voor Todos los Caballos del Mundo. Die zorgen er dan voor dat het zo snel mogelijk bij de opvang terecht komt.
  4. Doneer verzorgings- en schoonmaakproducten.
  5. Doneer medicijnen. Kijk op de website wat er nodig is, koop dat bij de apotheek en breng het langs of bestel het telefonisch direct bij de apotheek in Alhaurin el Grande waar de opvang mee werkt. Die regelt dan de rest
  6. Betaal de rekeningen van de dierenartsen direct bij de twee dierenartsen zelf. Neem contact op en bepaal waar je aan wilt bijdragen.
  7. Eenvoudig doneren via de inzamelingsactie bij GoFundMe voor paardenvoer.

Donateurs kunnen hun donaties aan het einde van het jaar aftrekken van hun Spaanse belasting. Todos los Caballos del Mundo heeft een landelijk registratienummer. Dat betekent dat de Spaanse overheid regelmatig alle financiën, de verzorgingscapaciteiten en de opvanginstallaties inspecteert. Je kunt er dus zeker van zijn dat je geld precies daar terecht komt, waar het nodig is.

Luister hier naar een interview met Concordia door John Towell van de Facebookpagina Move to Spain.

Volg de Facebookpagina van Todos los Caballos del Mundo

Lees ook: Spaanse dierenartsen bezorgd om nieuwe regelgeving rond laten inslapen dieren

Dit vind je misschien ook leuk